Лавров: САЩ вече не могат да спрат нито Северен поток-2, нито Турски поток

Камарата на представителите на САЩ одобри санкции срещу двата газопровода. Президентът Тръмп ясно разбра, че Балкански поток не е Турски поток и проектът е от ключово значение за диверсификацията в България и в целия регион, коментира премиерът Борисов

Климат / Анализи / Интервюта
3E news
1245
article picture alt description

Конгресът на САЩ прави всичко възможно да спре „Северен поток-2“ и „Турски поток“, но няма да успеят, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след посещението си във Вашингтон.

Там той се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп. И двете страни потвърдиха, че отношенията им трябва да продължат да се развиват.

Но американските сенатори имат различно мнение, съобщава EA Дейли, цитирана от БГНЕС.

Камарата на представителите на САЩ одобри късно в сряда санкции срещу два руски газопровода - "Северен поток-2" и "Турски поток", по които ще тече руски газ към Германия, Турция и Източна Европа, предаде ДПА. Според гласувания законопроект за военните разходи, двата газопровода ще направят Европа зависима от руския газ и ще застрашат националната сигурност (на САЩ).

Санкциите са част от законопроекта за разходите за отбраната, одобрен от Конгреса. Очаква се и Сенатът да го одобри идната седмица. Президентът Доналд Тръмп обеща да го подпише веднага след приемането му от двете камари на Конгреса.

„ Конгресът буквално е завладян от желанието да направи всичко, за да наруши отношенията ни. Продължава процесът от администрацията на Обама. Но ние сме свикнали с тези видове атаки, знаем как да реагираме на тях. Уверявам ви, че нито „Северен поток 2“, нито „Турски поток“ няма да спрат“, коментира Лавров.

Руските медии напомнят, че предвижданите в одобрения от Камарата на представителите на САЩ законопроект санкции срещу участниците в изграждането на „Северен поток-2“ и „Турски поток“ са ограничения за физически лица и компании, които имат връзки с изграждането на тръбопроводите. Мениджърите на компаниите са заплашени от забрана за влизане в САЩ, замразяване на техните сметки под юрисдикцията на Вашингтон и забрана за транзакции.

Компанията, към която най-вероятно ще се прилагат санкциите, е швейцарската „Allseas“. Нейните дъщерни компании Pioneering Spirit и Solitaire и кораби за доставка в момента изграждат датския участък на „Северен поток-2“. Но, според анализаторите, проектът е в много напреднала фаза и може да бъде завършен в рамките на 2 месеца, което е малък времеви отрязък за задвижването на процедурите.

Що се отнася за Турски поток, в подводната част и на турска територия той вече е приключен, на сръбска територия също върви към финализиране, а и там в проекта основно участват сръбски и руски компании, на които US санкциите не биха нанесли голяма вреда.

В България изгражданият газопровод, наречен Балкански поток, не е точно продължение на Турски поток, а ще приема количества газ и от алтернативни на Русия източници – Египет, Израел, втечнен природен газ от САЩ, Катар и др., трасето се изгражда от саудитската компания Аркад. Проектът напредва с добри темпове, в началната отсечка от 11 км след турската граница вече се нагнетява газ от Турски поток и още в началото на 2020 г. ще може да пренася газ от юг към Гърция и Македония. Очаква се още в края на май следващата година по него да потекат първите количества газ към Сърбия. А и сам премиерът Бойко Борисов подчерта тези дни, че призеднътт Тръмп ясно е разбрал, че Балкански поток не е Турски поток и проектът е от ключово значение за диверсификацията на газовите доставки в България и в целия регион.

„ Причината за тази стъпка е затваряне на възможностите. Голяма част от „Севернеи поток-2“ вече е изградена“, заяви Джим Ричард, ръководител на комисията за външни отношения на Сената. Според него санкциите ще “убедят” строителните фирми да спрат да работят по проекта, тъй като американските ограничения “ще им струват скъпо”.

Една от причините за активирането на сенаторите е, че САЩ са приели закон за санкциите, който може да се приложи към „Северен поток-2“, но Доналд Тръмп никога не го е използвал, а санкциите в бюджета за отбрана се считат за задължителни.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща