Кронавирусът ще понижи търсенето на петрол до 10-годишен минимум

Това е новата прогноза на Международната агенция по енергетика (МАЕ), но нейният изпълнителен директор допуска още спад на търсенето

Икономика / Свят
3E news
340
article picture alt description

Новата прогноза на Международната агенция по енергетиката (МАЕ) е, че световното търсене на петрол ще спадне до най-ниското ниво от десетилетие, съобщи изпълнителният директор на агенцията Фатих Бирол, цитиран от „Ройтерс“.

Той дори очаква прогнозата да бъде намалена и в бъдеще заради по-големите ефектите върху световната икономика на китайския коронавирус.

"Със сигурност виждаме най-ниския ръст на търсенето на петрол през последните 10 години и може да се наложи да преразгледаме нашите очаквания в посока надолу", допълни Бирол пред участниците на енергийна конференция в Лондон.

Очаква се търсенето на суровината да спадне с 435 хил. барела на ден през първото тримесечие на настоящата година, което ще бъде първият тримесечен спад след финансовата криза.

В началото на годината МАЕ понижи прогнозата си за глобалното търсене с 365 хиляди барела на ден до общо 825 хиляди барела дневно през 2020 година.

В началото на февруари МАЕ съобщи, че търсенето на петрол през първото тримесечие ще спадне с 435 хиляди барела на ден на годишна база заради коронавирус, което ще бъде първият спад на тримесечна база след финансовата криза през 2009 г.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, включително Русия, обмислят по-нататъшно намаляване на производството, за да балансират базара и поддържат цените на петрола. В момента действа споразумение за общо намаление на производството с 1.7 млн. барела на ден до края на март.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща