Кристина Лазарова за Зелената сделка: Трябва да предприемем бързи икономически и социални мерки, които да защитят националния интерес на България

Кристина Лазарова е съосновател на Платформа, която ще изработва мерки за реализиране на плавния преход към нисковъглеродна икономика “Brown to Green” и председател на Борда на директорите на ТЕЦ Бобов дол

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1413
article picture alt description

Г-жо Лазарова, адекватна ли е Зелената сделка в ситуацията, в която се намира България?

- Би била, ако страната ни изготви и защити националната ни позиция. България ще бъде една от най-засегнатите страни предвид целите, които си поставя ЕС в борба с климатичните промени до 2050 година. При трансформирането на икономиката у нас най-проблемният сектор ще бъде енергетиката заради въглищните централи, на които България разчита за немалка част от производството на електроенергията. Има опасност редица предприятия да затворят, ако не предприемем навременни мерки. България в лицето на управляващите трябва да настоява да няма натиск по Зелената сделка и да предложим адекватна политика в тази посока. Ние от Платформата "Brown to Green" работим именно за това да изготвим предложения и план за трансформацията на един от най-засегнатите региони в България от "зелената вълна" - Югозападния въглищен регион.

Смятате ли, че амбициите за по-зелена европейската икономика може да развият европейските страни?

- Както всички вече сме запознати, Европа има много сериозни амбиции да направи икономиката си по-силна, като същевременно с това намали въглеродния си отпечатък. Това би открило нови възможности за инвестиции. Има предложение около 30% от Фонда за възстановяване на икономиките от коронавируса да бъдат предоставени за проекти, свързани с климата, като всички разходи в тази посока трябва да отговарят на целта за постигане на нулеви емисии на парникови газове. 

Смятам, че ако направим всичко възможно да преминем плавно към нисковъглеродно производство, това би отворило нова страница в развитието на енергетиката ни. С това ще изпратим и важно пазарно послание на международните енергийни пазари.

Някои експерти обаче твърдят, че Зелената сделка ще ни направи по-малко конкурентоспособни?

- Имаме нужда от ясен план за трансформация на въглищните региони и свързаност на българската енергетика. Преди да предприемем каквито и да е било действия, трябва сами пред себе си да си отговорим на въпроса какво е сегашното ни положение и към какво се стремим. Само тогава ще можем да представим пред Европа визията ни за бъдещето на нашата енергетика и какво имаме като възможност и ресурс, за да отговорим на техните изисквания.

Споделяте ли мнението на някои експерти, че въглищните ни централи са обречени на бърза и болезнена смърт?

- Не, не споделям това мнение. Пакетът, предложен от Европейската комисия, цели да предпази природата и да създаде условия за по-чист въздух. За тази цел трябва да заменим въглищата, но това може да се случи не със затварянето на централи, а със заменянето на тези мощности с други, които са ниско въглеродни или нулево въглеродни. Вариантите могат да бъдат хибридни и да са микс между природен газ, синтез газ, водород и възобновяеми източници като вятър и слънце. Преходът към новите условия, поставени от Европа, трябва е както плавен, за да имаме времето и средствата,  но и от друга страна трябва да сме наясно, че решението какво ще се случва в тези райони трябва да се вземе сега. Не след няколко години, а точно сега!

Разбират ли го това обаче работниците в предприятията?

- В ТЕЦ „Бобов дол” работят над 1000 души, а в обогатителната фабрика, която снабдява предприятието с въглища, работниците са почти 900. В Топлофикация Перник и мините в Перник  броят на заетите в сектора е същият. Свързани с дейността на централите и мините са много други външни дружества. Така, че говорим за хиляди граждани, които ще бъдат засегнати.  Разговаряли сме с тях по темата със Зелената сделка и всички те искат да запазят работните си места и същевременно да живеят в една по-чиста околна среда. Това е и мисията на Brown to Green да направим план, който да осъществим, да запазим работните места на всички, да привлечем нови производства, да създадем нови работни места, а и да направим районите едно приветливо и екологично място за живот.

Накратко бихте ли ни казали в какво ще бъдат вложени средствата, които ще  бъдат отпуснати на България от Фонда за справедлив преход в енергетиката?

- Фондът ще финансира три направления – запазване и създаване на нови работни места в тези региони, преквалификация на заетите и справяне с екологичните и инфраструктурните последици от енергийния преход. Позволено е грантове да се насочват и за инвестиции в частни предприятия – например въглеродно интензивни индустрии да модернизират дейността си. Трябва да стане ясно, че  тези средства са за конкретни действия и ще дадат възможност на засегнатите от тази политика региони да преодолеят кризисната ситуация и да направят нови инвестиции в перспективни сфери на енергетиката и индустрията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща