Константин Константинов, изп. директор на IBEX: Най-голям ефект върху пазара в България ще има обединението „Ден напред“ на българо-румънска граница

Плановете са обединението Ден напред на българо-румънска граница да стартира най-късно през август 2021 г., а на българо-гръцка граница - през април 2021 г.

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
2710
article picture alt description

Господин Константинов, от 1 октомври стартира поредният етап от либерализацията на електроенергийния пазар с излизането на т.нар. небитови потребители на свободния пазар. Наблюдава ли се увеличение на търгуваните обеми на БНЕБ и в кои от сегментите?

За този месец, само до 17 ноември, бяха регистрирани три последователни рекорда на пазар „Ден напред“. На въпросната дата търгуваните количества, с ден на доставка 18 ноември, достигнаха 56 801,20 MWh, със средна мощност 2366,72 МW. Предполагаме, че излизането на малките небитовите потребители, присъединени на ниво ниско напрежение, има ефект върху пазара, макар че все още е рано да се оценим неговото количествено измерение. През октомври на пазар „Ден напред“ са търгувани общо 1 437 850 MWh, което спрямо обемите за септември представлява ръст от 3,5 на сто. На пазарен сегменти „В рамките на деня“ имаме месечно нарастване на търгуваните количества през октомври с 31,2 на сто до 98 953 MWh. На пазарен сегмент „Двустранни договори“ изтъргуваните през октомври количества не надхвърлят 100 000 MWh.

Няма как да не ви попитам и за подготовката на БНЕБ във връзка с изтичането на ангажиментите на държавните компании по делото БЕХ Електричество за предоставяне на определено количество електроенергия на борсата при определена цена?

Ангажиментът на Български енергиен холдинг (БЕХ) към Европейската комисия, във връзка с дело AT.39767 – БЕХ Електричество, е за срок от 5 години, считано от старта на пазарен сегмент „Ден напред“. На практика той изтича в началото на следващата година. Това означава, че след средата на януари 2021 г. държавните централи – АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и ТЕЦ „Марица изток 2“, няма да имат задължение да оферират определени количества на борсовите сесии.

Ние не очакваме отпадането на ангажимента да има драматично влияние върху пазара „Ден напред“ и се надяваме, че ролята на държавните централи в осигуряването на ликвидност ще се запази и занапред. Реално в момента централите в рамките на БЕХ осигуряват по-големи количества от предвидените в ангажимента. В допълнение, знаете, че БНЕБ работи активно по проектите за пазарни обединения, чиято реализация също ще допринесе за повишаване на ликвидността на този пазарен сегмент.

Напоследък ситуацията е доста обезпокоителна заради разпространението на коронавируса. Как се отразява като цяло COVID-19 върху работата на БНЕБ? Зная, че не е редно да говорите за цените, които са в резултат на търсене и предлагане, но сигурно имате наблюдение за влиянието на тази здравна криза върху пазара на електроенергия?

Действително, ситуацията с пандемията у нас и в световен мащаб е доста обезпокоителна. Борсовият оператор е предприел всички възможни превантивни мерки за опазване на здравето на служителите си и за осигуряване на безпроблемното функциониране на оперираните от БНЕБ пазарни сегменти. От началото на пандемията спазваме всички мерки, които са разпоредени и препоръчани от здравните власти и към момента кризата с разпространението на COVID-19 не е засегнала нашата дейност. Силно мотивирани сме да продължим да предлагаме качествена услуга на всички наши партньори, въпреки предизвикателствата, с които ни сблъсква пандемията.

След първоначалния шок на пазарите, които пандемията предизвика през пролетта както у нас, така и в Европейския съюз, и в целия свят, нещата започнаха да се връщат към обичайния си ритъм. Как обаче ще се развива ситуацията в идните месеци зависи от много фактори – ще има ли строги мерки, като затваряне на градове и как това ще се отрази на икономическата активност, респективно на пазарите на електрическа енергия.

В частност, може ли кризата с коронавируса да окаже влияние върху предстоящото пазарно обединение в сегмента пазар „Ден напред“?

Към момента БНЕБ работи активно по три проекта за обединение на пазарите „Ден напред“, като на този етап пандемията не е довела до забавяне в реализацията на нито един от тях, но все пак трябва да имаме предвид, че човешкият фактор е от основно значение за навременното им завършване.

Проектът, който ще окаже най-голям ефект върху пазара в България е този за обединение на пазарите „Ден напред“ на българо-румънска граница. Този проект е пряко обвързан с реализацията на т.нар. Interim Coupling Project. Това е проект за присъединяването на регионалното 4ММС обединение, в което влизат Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, с Мултирегионалното обединение (MRC) в Европа, въвеждайки имплицитно разпределение на капацитета за пренос на шест граници (Полша-Германия, Полша-Чехия, Полша-Словакия, Чехия-Германия, Чехия- Австрия, Унгария- Австрия).

За съжаление, той закъсня с повече от 8 месеца, поради затруднения, свързани с реализацията на подготвителните задачи. Тези затруднения произтекоха от взаимовръзки между паралелно развиващи се проекти като CORE FB MC, Allegro, NorNed, Polish MNA, което доведе до забавяне на дейностите при реализация на проекта Interim Coupling.

Добрата новина от последните седмици е, че след насоки, получени от Европейската комисия в края на септември, беше очертан нов срок за старта на проекта и той е май 2021 г. След като проектът Interim Coupling стартира, ще са ни необходими до три месеца, за да завършим нашия проект за обединение на пазарите „Ден напред“ на българо-румънска граница, като планираме неговият старт да е най-късно през август 2021 г.

Друг приоритетен проект, по който работим интензивно, е обединението на пазарите „Ден напред“ на българо-гръцка граница. Знаете, че след дълго забавяне, на 1-ви ноември Гърция стартира своя пазар „Ден напред“, а ден по-късно заработи и пазарът „В рамките на деня“, както и балансиращият пазар.

Този напредък на Гърция от полза ли е за предстоящото пазарно обединение?

Безспорно, тъй като без работещ пазар в Гърция, няма как да говорим за пазарно обединение. Сега, след добрите новини от Атина, работим по план според, който пазарното обединение „Ден напред“ на българо-гръцка граница е планирано за април 2021 г. Реално това ще е първото пазарно обединение „Ден напред“, което ще реализираме.

В допълнение, очаква се до края на 2021 г. Гърция да стане част от Единното обединение на пазарите „В рамките на деня“ (SIDC). Така че, когато това стане факт, българският и гръцкият пазари „В рамките на деня“ също ще са обединени.

Знаете, че преди година България се присъедини към Единното обединение на пазарите „В рамките на деня“ чрез българо-румънска граница, което доведе до близо петкратно нарастване на търговията на този пазарен сегмент.

В последните месеци можем да се похвалим и с активизиране на работата по проекта за обединение на пазарите „Ден наред“ със Северна Македония. Работата по този проект започна след инициатива от страна на БНЕБ и тя не е никак малко като обем, предвид това, че Северна Македония трябва да изпълни редица законови и технически изисквания, които се налагат от европейската рамка. Очакваме следващата година да се справим с подготвителната работа, така че да можем да стартираме проекта в рамките на първите три месеца на 2022 г.

Как ще се отрази Brexit и в частност излизането на Великобритания от европейския енергиен пазар?

Към момента все още има някои неясни аспекти. Но според комюнике на Европейския съюз от юни, считано от 1 януари 2021 г. Обединеното кралство вече няма да участва в специалните платформи на Европейския съюз за търговия с електрическа енергия, а ще се използват алтернативни решения за търговия по междусистемните връзки с Великобритания. Те трябва да позволят търговията с електрическа енергия да продължи, макар и не със същото ниво на ефективност, както е сега в рамките на единния пазар. Това не се отнася за междусистемните електропроводи между Северна Ирландия и Ирландия, тъй като съгласно Споразумението за оттегляне между ЕС и Великобритания Северна Ирландия ще продължи да участва в интегрирания единен пазар на електроенергия.

Комитетът на Номинираните оператори на електрическа енергия (NEMO Committee), част от който е БНЕБ, вече разпространи съобщение как ще се процедира, включително по какви механизми ще се разпределят капацитетите по различните интерконектори между ЕС и Великобритания, след излизането на Обединеното кралство. Към момента това става имплицитно в рамките на търговете на пазарите „Ден напред“. Последните търгове на пазар „Ден напред“ с имплицитно разпределение на капацитети ще се проведат на 30 декември, с ден на доставка 31 декември. В случай на различно развитие на събитията в последния момент, страните от Единното свързване на пазарите „Ден напред“ ще уведомят своевременно пазарните участници.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща