Комисията по енергетика прие на второ четене новите промени в Закона за енергетиката

Отхвърлиха почти всички предложения на депутата Рамадан Аталай, с изключение на зеления водород

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
2979
article picture alt description

Комисията по енергетика към Народното събрание прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. В частност бяха приети предложенията, внесени от председателя на комисията Валентин Николов. Те предвиждат производителите с обща инсталирана мощност от 500 киловата до 1 мегават да предлагат електроенергията си на свободния пазар, Друга промяна е свързана с премахването на задължението за 5-процентна вноска върху приходите на производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници от 1 януари 2021 година. Целта е стимулиране на производството на зелена енергия, чрез регламентиране на мерки за насърчаване производството на електрическа енергия от възобновяеми източници. Отпадат и сделките за купуване на студен резерв.

Отхвърлени почти напълно бяха предложенията на депутата от ДПС Рамадан Аталай, които през последните два месеца предизвикаха сериозни критики от страна на енергийни експерти и недоволство от дружествата. Те предвиждаха отпадане на ролята на НЕК като обществен доставчик. Също така уреждаха напълно нов начин за ценообразуване на електрическата енергия, която крайните снабдители  продават на битови потребители, както и набавянето на същата от платформите на организиран борсов пазар. Предвид отпадането на ролята на обществения доставчик, се визираха и промени във Фонд сигурност на електроенергийната система с нов компенсаторен механизъм, който обаче засяга крайните снабдители, а съответно и потребителите. От предложенията на Рамадан Аталай единственото, което остана в новите законови промени е това за „зеления водород“.

Председателят на енергийната комисия Валентин Николов от своя страна оттегли предложението си, според което „електрическите уредби високо и средно напрежение остават собственост на производителя и в случаите на присъединяване с негов директен електропровод за снабдяване с електрическа енергия“. Предложението бе подложено на коментар от Пламен Младеновски от КЕВР. Вероятно при второ четене в зала ще отпаднат и други текстове, свързани с оттегления. Както уточни Николов, този текст е бил въведен по искане на работодателските организации и касае понятието „затворена енергийна система“, заложено в законопроекта за индустриалните паркове.

В новите изменения се предвижда възможност задължените лица (към АУЕР) да могат да ползват банково кредитиране за сключване на договори за енергийна ефективност с потребители. Както е известно досега АУЕР нямаше механизъм, по който да отчита инвестициите, направени например от крайните снабдители при крайните битови потребители. Сега се предвижда ред за сключване на рамково споразумение между банките и Фонд сигурност на електроенергийната система. Така например крайните снабдители ще могат да поучават банкови кредити за реализиране на енергоефективни мерки като  лихвите по тях ще се изплащат от Фонда.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща