Коалиция за Зелен рестарт предлага фонд за стартиращи компании и климатичен фонд

Необходима е сериозна ревизия на Плана за възстановяване и устойчивост, смятат от коалицията

Климат / България
Рая Лечева
1189
article picture alt description

Сериозна ревизия е необходима в Плана за възстановяване и устойчивост, коментира в рамките на онлайн конференция Саша Безуханова, един от основателите на Move.BG и на Коалиция „За зелен рестарт“. Втори вариант на Плана ще бъде представен до две седмици за поредно обсъждане със всички организации, бизнеси и граждани преди да бъде завършен и представен финално в Европейската комисия.

За разлика от други планове като този на Франция например, които въвличат освен 40-те млрд. евро финансиране от фонда Next Generation и още 60 млрд. евро национално финансиране, България ще се възползва само от 6 млрд. евро (12 млрд. лева) без да предвиди национален или заемен допълнителен ресурс.

Фонд за стартиращи предприятия с бюджет от 150 млн. лева

Изключително е необходим нов подход към иновационните малки и средни предприятия. Настояваме да се създаде фонд за стартиращи предприятия, който да е с бюджет от 150 млн. лева за 3 години, каза Саша Безуханова. Платформата е Move.BG дори е разработила регламент за този фонд, който включва дялово участие в тези компании, което ще дава възможност също да се самофинансират в даден момент. В момента 47% от стартъп компаниите развиват глобални иновации, но няма специална политика и техният екип се състезава с фирмата плод-зеленчук по програмите, което е неизмеримо. 42% от стартиращите фирми са застрашени от фалит, а 70% са в затруднено положение, заради което е необходима целенасочена политика за тяхното стимулиране.

България трябва да изготви програма за позеленяване на икономиката и да включи иновативния бизнес в нея като насърчава именно икономика с висока добавена стойност, кръгова икономика и зелено предприемачество.

За съвсем нов подход и целенасочени екосистемни услуги призова и Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България. Тя насочи вниманието към картирането на горските и тревни системи, на всички ползи, които предоставя опазването на биологичното разнообразие. Трябва да се въведат агроекологичните практики в селското стопанство и цялостни екосистемни решения в градска среда за премахване на праха, естествени отводнителни системи и иновативни възможности.

Средствата за преодоляване на щетите от бедствия у нас за последните десет години са нараснали три пъти. Те се оценяват на 3 млрд. лева като едва 1/3 от тях правителството е успяло да обезпечи. Редуване на суша и внезапни обилни валежи, тежки метеорологични условия ще се редуват все по-често, коментира и Георги Стефанов, ръководител Енергетика и климат, WWF. Последното проучване на Червения полумесец и Червения кръст показва, че 73% от всички бедствия са от екстремни климатични събития. В света от тях са засегнати над 1,7 млрд. души. Целта с Плана за възстановяване и устойчивост е да се намали уязвимостта от климатичната криза едновременно с възстановяването от COVID пандемията.

Климатичен фонд за пилотни проекти и авангардни, научни и технологични решения

Затова предлагаме създаване на климатичен фонд за научни дейности в сферата за намаляване на климатичните промени в България, за прилагане на авангардни решения и нови технологии, пилотни проектни, които да стимулират и публично-частните партньорства, коментира Георги Стефанов. Той може да предвижда въвеждането на данъчни облекчения за общини, малки и средни предприятия, домакинства и граждани за въвеждане на такива технологии.

Стимулиране на независими енергийни общности

Един от всеки 7 българи може да стане производител на енергия и половината от енергията на европейско ниво може да бъде произвеждана от хората, което покрива 45% от енергийните нужди на пазара, съобщи Деница Петрова, председател на Грийнпийс –България.

Очаква се до средата на тази година България да транспонира европейската директива за възобновяема енергия, която да насърчи гражданите да произвеждат енергия за собствени нужди, а дори и да насърчи продажбата на енергия от гражданите, подчерта Деница Петрова. В Европа има вече над 1500 независими енергийни общности, в България няма нито една. Планът за възстановяване трябва да насърчава тези практики, защото голяма част от средствата или 3 млрд. от 12 млрд. лева ще бъдат за енергийна ефективност и саниране на публични сгради, предприятия и жилищни сгради.

В Дания, първата такава енергийно независима общност е на остров Самсо, който е обявен за най-екологичното място на планетата. Той е пилотният проект за страната, избран след конкурс и всички датчани не се съмняват в успеха на проекта, разказва Балин Балинов, експерт Енергийни решения на Грийнпийс. Там е изграден и музей на ВЕИ и цялата общественост ентусиазирано помага в изпълнението на поставените цели. Всъщност в България няма шанс такъв също да не бъде успешен. Това, което ще насърчи хората да участват е именно енергийната независимост.

Много интересен е пример с италианско училище, което започва да осигурява електричество за собствени нужди, но с помощта на енергиен кооператив, съставен от родители и учители започва да продава енергия и да печели от своя проект.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща