Коалиционният съвет е обсъдил премахването на блокадите в София, не е ясно кой е предложил акцията

Икономика / България
3E news
497
article picture alt description

Въпросът с премахването на палатковите лагери по ключови кръстовища в страната е бил подробно обсъден на Коалиционния съвет в четвъртък. Това заяви за Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов. „Протестите много сериозно нарушават закона и то вече 30 дни и ограничават правата за свободно придвижване на гражданите в редица градове на България. Няма как изпълнителната власт и коалиционното управление да гледат безразлично на това нарушение... Стигнахме до извода, че полицията трябва да си свърши работата. Ако бяхме оставили така нещата, то можеше да се стигне до малка градска гражданска война”.  

Симеонов не съобщи кой е предложил премахването на палатките.

Като "хулигански действия" определи Симеонов полетелите яйца и домати по сградата на НФСБ.

„Става въпрос за нарушение на обществения ред и за хулиганство. Това е сигнал за ескалацията на агресивността на тази ограничена група хора, която се ръководи от неясни субекти или разнородни такива. Поведението ѝ не може да бъде предвидено и не може да продължава така”, каза още той.

Симеонов обяви, че му се е наложило вчера да влезе в ролята на „вестоносец на лоши за протеста новини”.

„В такива случаи агресията се насочва срещу вестоносеца, но аз оповестих решенията на Коалиционния съвет, взети след 4 часа разговори”, обясни той.

Лидерът на НСФБ коментира и изказването на вицепремиера Томислав Дончев за евентуалната оставка на правителството през септември. „Такъв вариант не е обсъждан преди, нито в телефонни разговори. Това е било негова позиция”.

Симеонов няма притеснения дали партията му ще влезе в следващото управление.  

„Ние сме избрани, ГЕРБ и Обединени патриоти, с над 1,5 милиона гласа на редовни избори, признати от всички. Ще има избори, но това ще стане факт след 6 месеца. Възможни са размествания и това е естествено и нормално в една демократична държава. В това няма драма. Не виждам защо държавата трябва да се вкарва в сериозни разходи. Не забелязвам и сериозни искания от страна на протестиращите. Виждам една борба за власт, но не по конституционния ред“, заяви той.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща