Кирил Темелков не очаква промяна в количеството газ, изтъргуван по спот цени

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1494
article picture alt description

Надежда за промяна на манталитета на големите консуматори на газ по отношение на търгуваните количества изрази в интервю за БНР бившият изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ и настоящ представител на Българската газова асоциация Кирил Темелков. „Големите консуматори предпочитат да имат сигурните доставки от „Булгаргаз“. Надявам се, че този манталитет ще бъде променен бързо“, каза той. В същото време той изрази очакването си, че няма да настъпи съществена промяна при спотовата търговия, поради недостатъчното търсене.

“Обичайно на всички пазари се формират два типа доставки на газ. Те са дългосрочни договори за доставка, които обичайно са свързани с изменението на цените на петрола, който е в основата формулата, по която се ценообразуват (в частност „Булгаргаз“ има дългосрочен договор с „Газпром експорт“) и другият вид доставки са т.нар. краткосрочни договори или спот цени, които се формират предимно от търсенето и предлагането на количествата на пазара и от това до каква степен могат да бъдат обезпечени от търсенето на самия пазар. Основно те се осигуряват от т.нар. втечнен природен газ (LNG или ВПГ) и той съществено повлиява на спот цените. Не само той влияе върху спот цените на тези пазари. Много е важно също количеството, което се съхранява в хранилищата (подземни газохранилища) в регионите, за да може да формират една местна цена. Тоест едните (от доставките) са цени по формула, които големите доставчици са договорили и свързани с петрола, а другите на база на търсене – предлагане наличност на количества за краткосрочни договори”, каза Кирил Темелков в отговор на въпрос във връзка с възможностите въз основа на обещанията за по-евтин природен газ.

В отговор на констатацията, че доставките по краткосрочните договори са много малки, както и на въпрос, каква би била ситуацията през тази година предвид намерението за придобиване на 20 % от проекта за LNG-терминала в Александруполис, Темелков  припомни, че от миналата година такива цени вече се формират и в България.
За следващата година не очаквам съществена промяна в количеството природен газ, който ще бъде изтъргуван на спот цени. Това не е поради причината, че него го няма. Предлагането е достатъчно за страната да поемем доста по-големи количества, но търсенето все още няма да може да се осигури. Дори в момента, след като бяха направени измененията на закона и имаше един прозорец, в който беше дадена възможност на клиентите да си осигурят алтернативни доставки и да излизат на пазара и да търгуват такива количества, повече от 95% от клиентите не пожелаха да се отнесат на този пазар.

Темелков коментира също така, че това е свързано по-скоро с психологически фактор. „Има го и този елемент – (влиянието,) от повишаването на цените на борсата за електроенергия“, каза той, като изрази надежда, че това ще бъде преодоляно. „Големите консуматори предпочитат да имат сигурните доставки от „Булгаргаз“. Надявам се, че този манталитет ще бъде променен бързо. В рамките на тази година вече започва да функционира газовата борса. Вече може да се наблюдава и как  се движат и цените на свободните пазари, защото до момента нямаше индикатори, където може да се видят регионалните цени от страна на клиентите. Те слушаха за отстъпки, трябваше да могат да повярват на доставчиците, че такива количества се предлагат. Сега, с тръгването на газовата борса вярвам, че клиентите ще могат да обърнат внимание на това, което се предлага, а  оттам да започнат да сключват реално сделки и да диверсифицират своето портфолио на покупките. По този начин ще оптимизират цената си. Безспорно за последните месеци цената, която е с произход LNG или това са спот цените за България в момента които са, те са наистина доста по-ниски от регулираната цена на „Булгаргаз“, каза още експертът.

В коментар за евентуален дългосрочен LNG-внос и опасностите от него, Темелков коментира, че това е по-скоро въпрос на политика на дадена компания. „Нека не забравяме, че вече дори и „Булгаргаз“ освен с доставката си за топлофикационните дружества и газоразпределителните дружества, които са крайните снабдители на газ, към всички други останали доставчици той има характера на търговец на газ и започва да се конкурира с останалите търговци на чисто търговски принцип. В този смисъл всяка една компания ще трябва да прецени доколко иска да се обвърже с дългосрочни договори, защото при дългосрочните договори определено могат да се постигнат по-добри ценови нива, но има и повече ангажименти към това, което трябва да се продаде или т.нар. take-or-pay газ – вземай или плащай и поема някакъв риск, или да взима някакви количества от пазара, които флуктуират много – понякога може да спечелиш много, понякога може да загубиш много. Така че това е търговска политика по отношение на микса на всяка една търговска компания и не е въпрос на държавна политика.

Предвид това, че „Булгаргаз“ е държавна компания може да има такова решение (за дългосрочен LNG-договор), но то ще бъде, би трябвало да е продиктувано от търговски интереси, обясни в отговор на въпрос, експертът, като се мотивира именно с ангажиментите по покупко-продажба. В допълнение той припомни, че тази политика трябва да се съобрази и с действията на дружеството при либерализиран пазар, където конкуренцията е от значение.

Интервюто пред БНР: https://www.bnr.bg/post/101212705/kiril-temelkov-ne-ochakvam-promana-v-kolichestvoto-gaz-iztarguvan-na-spot-ceni

 

Припомняме, че договорът, касаещ LNG-терминала край Александруполит е „Предварителен договор за покупко–продажба на 20% от акционерния капитал на „Газтрейд” С.А”., което е проектното дружество, което ще реализира терминала.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща