Канадската Cameco спира добива на уран от най-големия си рудник заради пандемията

Икономика / България
3E news
477
article picture alt description

Канадската компания Cameco, която е сред най-големите производители на уран в света временно спира производството на уран от рудника Cigar Lake поради пандемията от коронавируса, съобщава компанията. В най-скоро време рудникът ще бъде приведен в режим на техническо обслужване поне за 4 седмици. Сред работещите на Cameco към настоящия момент няма потвърдени случаи на коронавирус, уточняват от компанията.

Производството на уранов концентрат се извършва от фабриката Orano Canada Inc – McClean Lake. Решението за спиране на производството е взето съвместно с Orano. Към 21 март общият обем на производството на Cigar Lake от началото на годината съставлява около 4 млн. фунта уранов оксид (междинен продукт от преработката на природен уран).

Строителството на подземния рудник  Cigar Lake започна през 2005 г., но поради определени причини строителството бе спряно. През 2009 г. Cameco възобнови дейностите по изсушаване на рудника, а през 2011 г. строителството бе възобновено. Cigar Lake се смята за едно от най-богатите находища на уран.

Cameco е оператор и собственик на 50,025 % на проекта  Cigar Lake. Партньори са Orano Canada Inc. (бившата Areva Resources Canada -37,1 %), Idemitsu Canada Resources (7,875%) и Tepco Resources (5%).

Cameco е сред трите най-големи производители на уран в света и притежава както уранови рудници, така и заводи в Канада и САЩ, а също и дял от 60 % в съвместното предприятие „Инкай“ с "Казатомпром", Казахстан. Освен това в портфейла от активи влизат проучвателни проекти в Австралия и Монголия.

https://www.cameco.com/media/news/cameco-suspending-production-at-cigar-lake-mine/

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща