Как се появи компанията Tesla и какво е бъдещето на електромобилите

В средата на юли Tesla стана най-скъпия производител на автомобили в света с пазарна капитализация от 245 млрд. долара, сваляйки от трона Toyota

Икономика / Свят
3E news
1274
article picture alt description

Напоследък се наблюдава повишена популярност на електрическите превозни средства, което не е изненадващо дори за тези, които не следят в подробности тази бързо развиаща се индустрия. Тя има големи перспективи в близко бъдеще и заради това има все повече свои последователи. Сред компаниите, посветили се изцяло на бъдещето на електрическите автомобили, е и Tesla.Ако продължим, обаче, да говорим за електрическите превозни средства, трябва да се припомни, че такива автомобили е имало в началото на ХХ век, когато липсва и следа от Tesla и нейния управител Илон Мъск.

Специализираните американски медии съобщават, че по онова време почти 40% общия брой на автомобилите са движещите се с помощта на електричество, а само около 20 процента са автомобили с двигатели с вътрешно горене. Още в онези години последните бяха определяни като не много ефективни, тъй като замърсяват околната среда и тяхното управление не е било лесно. Така че началото на електромобилите е поставено преди сто и повече години.

Историята на Tesla Motors

Всичко започва още в началото на 90-те години на миналия век, когато инженерът Мартин Ебърхард и програмистът Марк Тарпенинг се срещат за първи път. Те вече имат своя опит в автомобилната индустрия.

И най-важното е, че са съмишленици, което им позволява да участват в съвместни проекти. Освен това, корените им са в Калифорния, която вече е известна с привличането на предприемчиви хора, както и със Силициевата долина. Всички тези фактори помагат на двамата партньори да реализират идеята си да създадат бърз и в същото време икономичен автомобил.

В резултат на това в началото на XXI век и по-точно през 2003 г. Ебърхард и Тарпенинг създават компанията Tesla. Името е избрано в чест на известен учен от Сърбия, който е известен електротехник, инженер, изпреварил времето си с много години. Скоро към двамата основатели се присъединява и Илон Мъск, като основен инвеститор на иновативната компания. По-късно той става лидер и вдъхновител за развитието на Tesla Motors.

Какво постига Мъск и неговият екип за 16 години

Ето и най-важните от тях:

- Разработват двигател, който се задвижва само с електричество и не използват бензин и други въглеводороди;

- Създадено е предприятие, което произвежда акумулатори за своите електрически превозни средства;

- Инженерите на компанията са установили, че минималният електрически запас за придвижване на колата трябва да бъде достатъчен за изминаване на 300 км;

- Създадено е предприятие, което произвежда компоненти за електрически превозни средства на други компании;

- Инсталирани са зарядни станции, предимно към бензиностанциите, където може да се зареждат акумулаторите за електромобил, и то безплатно. В момента около 400 от тях по света, но компанията продължава да развива това направление от бизнеса си;

- Преди няколко години Елон Мъск каза, че би искал да предостави ноу-хау за изработване на електрически коли на своите конкуренти, така че те също да продължат да ги произвеждат. По този начин индустрията за производство на електрически превозни средства ще се развива още по-бързо.

Трябва също да се отбележи, че Tesla предпочита да произвежда автомобили, които ще бъдат използвани от масовия сегмент на пазара. В момента Мъск се опитва да постигне целите, които ще намалят цената на екологичните автомобили, така че те да станат достъпни дори за средната класа. Преди това електрическите коли струваха около двеста хиляди долара, но сега задачата е тяхната цена да спадне до не повече от тридесет хиляди долара. Това ще увеличи възможностите на компанията и ще повиши нейната популярност.

Какви са перспективите пред Tesla

Екологичните автомобили на Eлон Мъск продължават да се продават в целия свят, което допринася за нарастване на тяхната популярността сред хората. Развива се и мрежа от зарядни станции за електрически автомобили. Освен това, компанията възнамерява да увеличи своите модели, което ще допринесе да се повиши нейната капитализация на фондовия пазар.

След като обяви предварителните си финансови резултати за второто тримесечие, от които стана ясно, че през второто тримесечие на 2020 година са продадени 90 650 aвтoмoбилa, докато анализаторите очакваха oĸoлo 83 000 бpoйĸи, пазарната цена на компанията нарастваше средно с по 14 млрд. долара в продължение на седмица (13-17 юли), според агенция „Блумбърг“. Това превърна Tesla в най-скъпия производител на автомобили в света с пазарна капитализация от 245 млрд. долара, сваляйки от трона Toyota.

Самият Мъск е оптимист за бъдещето и вярва, че неговата компания ще повлияе на технологичния прогрес на планетата. Всички посочени фактори предполагат, че компанията ще остане лидер в своята индустрия за дълго време. Как ще изглежда вбъдеще - времето ще покаже.

Още по темата за Tesla:

Илон Мъск: Изкуственият интелект е опасна за човечеството технология, способна да дестабилизира целия свят

Илон Мъск за първи път в топ 5 на най-богатите хора в света

Новата батерия на Tesla ще намали цената на електромобилите до тази на конвенционалните коли

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща