Инж. Любомир Спасов: Топлофикация Перник инвестира в модернизация и обновление на материалната база и подобряване на производството

Основната причина за желанието ни да внедрим нови горива в производственият микс, е да отговорим на политиките на Европа за намаляване на изпусканите емисии и минимизиране на вредното влияние на дейността ни върху околната среда, обяснява изп. директор н

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1561
article picture alt description

Инж. Спасов, доколко е икономически обосновано използването на технологията за включване на биомаса като допълнително гориво в топлофикационните дружества, работещи на въглища?

- Внедряването на биомаса в енергийния микс на топлофикационните дружества, работещи на въглища,е много развита и наложена технология в редица европейски страни. Тук, в България също започва да се разпространява/придобива популярност.

Когато се прави анализ на икономическата целеобразност на една подобна инвестиция, най-важният фактор е това как тя се отразява на капиталовите разходи. Ако в Предприятията се използва само биомаса, първо това не е възможно, защото самите съоръжения не са пригодени да работят само на биогорива, но и отделно това не е икономически обосновано. На първо място, не е възможно едно предприятие, произвеждащо енергия от въглища, да мине изведнъж изцяло на биомаса. Това е така, защото самите съоръжения не са пригодени да работят изцяло на биогорива. Но ако използваме биомасата като  допълнение за разнообразяване на енергийния микс, има икономически смисъл, защото ще намали частично разходите за снабдяване с горива за производствената дейност, тъй като биомасата е значително по-евтина от въглищата., които се налага да прави ТЕЦ-ът.

Повечето въглищни топлофикации у насизползват местна суровина. Ние също работим с такива. Основната причина за желанието ни да внедрим нови горива в производственият микс, е да отговорим на политиките на Европа за намаляване на изпусканите емисии и минимизиране на вредното влияние  на дейността ни върху околната среда.

Значи да разбирам, че на този етап Топлофикация Перник работи само на въглища?

- Да, основното ни гориво са въглищата.

Политиката на ЕС обаче цели до няколко години изцяло да затвори въглищните централи. Тогава какво правите Вие?

- Смятам, че това е прекалено крайна политика. Не, не трябва да се позволява да бъдат затваряни въглищните централи в България. Поне не в близко бъдеще. Нека не забравяме, че голям процент от тока у нас се произвежда от тях. Ако бъдат затворени, без да бъдат изменени производствените мощности, ние оставаме без алтернатива

Всички топлофикации в България не са предприятия с амортизирани съоръжения от онова време. Модернизирани са, вложени са много средства в мощности, машини, екологични инсталации.

В Топлофикация Перник сме инсталирали едни от най-модерните очистващи съоръжения.

Осигурихме  на РИОС- Перник и Община Перник постоянно видеонаблюдение Гражданите  на Перник също имат онлайн достъп до камерите. За нас е по-добре да има пълна прозрачност, тя ще донесе спокойствие на перничани, че не ги лъжем с нищо.

В началото на разговора ни казахте, че не е възможно да работите изцяло на биомаса, защото съоръженията така са конструирани. Ако получите разрешение, какви промени ще направите в Топлофикацията, за да може да оползотворявате биомаса?

- Няма как 100% от горивото ни да е биомаса. Но не съществува пречка тя бъде смесвана с въглищата. Важно е да се смила, за да е подходяща за използване в нашите котли, за това сме предвидили закупуване на нови съоръжения и шредиращи машини.

Кажете ни, инж. Спасов, от къде черпите енергия и мотивация в работата си, като всеки ден сте замесвани във всякакви сценарии, постоянно различни еко организации и други групи скачат срещу вас и още, и още проблеми?

- Колкото и нескромно да прозвучи, аз съм отговорен човек. Приел съм, че Топлофикация Перник е моя отговорност и е важно да работим усилено, за да имат топлина в домовете си, хората, избрали централното отопление. В това тежко положение, аз и екипът ми  се стараем да правим всичко необходимо, за да работят изправно съоръженията нии се грижим да не замърсяваме въздуха в града.

Да, имаме непредвидени аварии, стараем се да ги отстраняваме в най-кратки срокове. Но за много от тях перничани дори не разбират, защото се справяме веднага.

Работя с истински професионалисти и хора, които си обичат работата, това също ме мотивира. Знам, че отивайки на работа, аз не съм сам, а всички заедно работим, за обща кауза.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща