Инж. Емил Христов: Не можем да допуснем ТЕЦ Бобов Дол да бъде затворен. Хиляди ще останат без доходи

Смиисълът на платформата “Brown to Green” е предприятия, екоорганизации, институции и експерти да се обединим и да разработим най-добрия метод за изпълнението на Зелената сделка в България, казва изп. директор на дружеството

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1343
article picture alt description

Инж. Христов, наскоро бе обявено, че ТЕЦ Бобов Дол се е присъединил към платформата “Brown to Green”. Ще ни разкажете ли повече за нея?

- Идеята за платформата се роди след множество разговори с различни институции, организации и експертни лица. Истината е, че нашата председателка на Борда на Директорите г-жа Кристина Лазарова, която е еколог по образование, съвместно с WWF България започнаха реализацията на проекта.

Смисълът е предприятията, екологичните организации, институциите и всички останали заинтересовани лица и експерти да се обединим и да разработим най-добрия метод, чрез който да реализираме изпълнението на Зелената сделка в България.

Какво включва реализацията и?

- Както знаете, Европейският съюз е заложил, че до 2050 година всички въглищни централи трябва да бъдат затворени. Това означава, че остават само 30 години, в които да се погрижим за преминаването към изцяло екологично производство на енергия.

За нас това е сериозно предизвикателство. Не можем да допуснем ТЕЦ Бобов Дол да бъде затворен. Това означава, че хиляди семейства в района ще останат без доходи, което вероятно ще ги накара да търсят препитание на други места, не само в България, дори и в чужбина. За нас е важно да бъдат създадени възможности за преквалификация не само на персонала в ТЕЦ Бобов Дол, а и на миньорите, които осигуряват основното гориво за нашата работа.

Именно това е и основната цел на Brown to green. Необходимо е на първо място да преминем изцяло към производство на енергия от екологични източници, като едновременно с това бъдат намерени възможности за преквалификация на заетите в сектора. Да не забравяме, че ТЕЦ Бобов Дол е и много важен за енергийния баланс в региона.

Реално само в Европа ли се работи към намаляване на дела на производството на енергия от въглища?

- Политиките навсякъде са различни. Наскоро се запознах с прогнозите на едно от най-реномираните висши учебни заведения в САЩ Goldman School of Public policy. Според тях към 2035 година  делът на възобновяемата енергия в страната на неограничените възможности ще осигурява над 90% от нуждите. В същото време чухме президентът Тръмп да казва ясно „на нас миньорите са ни важни и няма да спрем добива“. Китай също показва някакви стъпки в посока намаляване на вредните емисии.  Бих казал, че сигналите, които идват от света, са в посока на търсене на решения.  До 2020 година България е една от малкото страни, които е преизпълнила целите си за внедряване на ВЕИ, като е постигнала 16% дял. Казвам внедряване, защото Германия например е е изградила соларни и вятърни паркове за 90 гигавата, но разчита на термичните си централи за вътрешна консумация – около 80%.

Зелените решения са неизменна част от посоката, по която е поел Светът, но цената все още е определящ фактор.

Според Вас пандемията ще засегне ли реализацията на Зелената сделка? Дали ще се промени?

- Напоследък оживено се коментира Планът за възстановяване след кризата. Чуват се толкова много  полюсни мнения, че е трудно да се разбере какво ще се случи.

Зелената сделка е основният приоритет до 2050 година и според мен е напълно логично да бъде застъпена в оздравителния план.

Къде е България в този План за възстановяване?

- Българската държава, както и бизнесът трябва изключително внимателно да обмислят бъдещите си приоритети, когато кандидатстват по нови проекти. Доколкото чувам от медиите, за България има възможност да бъдат съсредоточени над 12 милиарда евро от фондовете на ЕС. Парите са предвидени да се използват както за възстановяване от пандемията, така и за преминаване към нисковъглеродна икономика. Трябва обаче да инвестираме умно и с мисъл за цената, която ще плащат българските граждани. Ще цитирам Томислав Дончев по памет – Да не станем твърде екологични и много бедни...

Има ли как да загубим или да не усвоим тези пари?

- Европейската комисия обясни детайлно, че финансирането ще става само при разработени национални планове и при съблюдаването на критерии, които ще са според засегнатостта на всяка държава. Всичко зависи от това как ще ги изработим и в кои сектори ще е най-добре да се съсредоточим.

Кое е приоритерно според Вас при избора в кой сектор да се съсредоточим?

- Не бива да се допуска загуба на работни места.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща