Изследване на NEA предлага на държавите условия за намаляване на разходите за атомно строителство

Енергетика / Свят
3E news
674
article picture alt description

Новото ядрено строителство не е задължително да е рисково или скъпоструващо. Това се казва в новия доклад на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР (NEA). Организацията призовава правителствата към действия в подкрепа на бързо намаляване на разходите чрез създаване на подходящи държавни политики, които отразяват възможностите в ядрената индустрия през последните години.

Атомната енергетика може да играе много важна роля в близко бъдеще, като част от икономическото възстановяване след пандемията Covid-19, а и в по-дългосрочно бъдеще за постигане на целите на екологична и енергийна сигурност, но разходите за строителството на нови големи АЕЦ са сериозна бариера, заяви генералният директор на NEA William D. Magwood по време на уебинара „Намаляване на разходите за строителство в атомната енергетика: практическо ръководство за заинтересовани страни“.

Анализът на NEA показва, че високите разходи и дългите времеви графици на проектите не е задължително да са неотменна характеристика на ядрената енергетика, а отразяват слабите вериги на доставките и липсата на скорошен опит в строителството от западните държави от ОИСР, заяви  Magwood, цитиран от електронното издание atomic-energy.ru.

“Новият доклад предоставя убедителни доказателства за постигането на пътища за значителното намаляване на разходите за строителството на нови атомни електроцентрали“,  каза той по време на онлайн презентацията на доклада. „Намаляването на разходите вече се случва в някои части на света и по-високото ниво, хармонизирането на промишлеността и регулирането може да доведат до допълнителни дългосрочни изгоди. Индустрията трябва да направи още много, но сега са необходими своевременни действия от страна на правителствата“

Основно внимание в доклада се отделя на възможностите за намаляване на разходите и проектния риск за съвременните АЕЦ с реактори от 3-то поколение, тъй като такива възможности могат да се осъществят в кратко бъдеще, е заявил Майк Мидълтън, председател на Специалната група от експерти на NEA по намаляване на разходите в атомната енергетика (REDCOST), която има водеща роля при подготовката на доклада. В изследването също така се разглеждат и възможностите за използването на малките модулни реактори (SMR) и усъвършенствани концепции за реактори с по-дълъг срок на внедряване, както и с по-дългосрочни възможности за намаляване на разходите, което е свързано с хармонизирането на стандарти, лицензионни правила и др.
„За тези страни, които желаят да развиват атомна енергетика, тя да е част от енергийния баланс съществува конкретна възможност в подкрепа на значително краткосрочно намаляване на разходите и повишаване на предсказуемостта на големите ядрени проекти, използвайки уроците от минали проекти. Всеки, нов проект – това е възможност за подобряване на неговата конструктивност, усъвършенстване на свързаните с него процеси на доставки и намаляване на предполагаемите строителни рискове“, е казал Майк Мидълтън.

В докладът има осем ключови политически препоръки:

да се използва опита от неотдавнашните строителни проекти на АЕЦ, 3-то поколение;

да се отдели приоритетно внимание на зрелостта на дизайна и стабилността на регулаторите чрез механизмите за подкрепа на публичната политика;

държави, които обмислят много нови проекти за строителство, да помислят за ангажиране по стандартизиране на ядрена програма, за да се възползват от „серийния“ ефект;

осигуряване и подкрепа за развитието на веригата на доставките и производството в индустрията;

насърчаване на иновациите, развитието на таланта и сътрудничество на всички нива, включително чрез осигуряване на навременно разработване на демонстрационни проекти и система за лицензиране, необходима за ускоряване на внедряването на пазарите на такива технологии като SMR и усъвършенствани реактори;

подкрепа за надеждни и предсказуеми пазарни и финансови структури, включително целенасочена финансова подкрепа като преходна мярка;

насърчаване на съгласувани усилия на заинтересованите страни, включително и на усилията на правителството за създаването на среда, която подпомага „социалният договор“ между промишлеността и обществото;

адаптация на държавното участие към потребностите на националните ядрени програми;

Пал Ковач, държавен секретар на Унгария, отговарящ за поддържането на мощностите на АЕЦ „Пакш“, Liisa Heikinheimo, заместник генерален директор по атомна енергия в министерство на икономиката и заетостта във Финландия, Кирсти Хоган, съучредител и глобален директор в Energy For Humanity; Кирил Комаров,  първи заместник генерален директор по корпоративно развитие и международен бизнес в държавната корпорация „Росатом“ и Ксавие Урсат, старши изпълнителен вицепрезидент на групата по нови ядрени проекти и проектиране в EDF споделиха придобития опит от настоящи проекти и възможностите за прилагането му в нови проекти, такива като АЕЦ „Пакш 2“, по който тази седмица бе подадена заявката за получаване на лицензия за строителство.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че действията на правителството играят определена роля при намаляването на разходите. По думите на Ксавие Урсат, участието на държавата има решаващо значение, в това число и за готовността за подкрепа на дългосрочни проекти не само чрез регулиране на пазарните условия, но и посредством процеса на издаването на разрешения и лицензиране. По думите му, пазарните цени на енергоносителите трябва да се разглеждат като краткосрочен сигнал и не може да са дългосрочен сигнал за инвестиции.

По думите на Кирил Комаров, има разлика между факторите на разходите, свързани с технологията и тези, които са свързани с пазара. Техническите двигатели – преходът от първото по рода си масово строителство  ще има реално значение за разходите, но свързаният с  пазара въпрос за високата цена на ядрената енергия е основно проблем в богатите западни страни, а не в останалия свят, каза Кирил Комаров. Високата стойност на атомната енергетика в много страни от ОИСР е в резултат на „надбавка за антиядрените предразсъдъци“, смята той, наричайки я „цената, която вие трябва да платите за политическия риск, за регулаторния риск, за проблемите във веригата на доставките и за несправедливата пазарна среда, в която конкуренти от други сектори на енергетиката са значително субсидирани от правителствата“.

„Представеният доклад излиза в действително важно време. Данните в този доклад показват, че атомните електроцентрали не трябва да са рискови или скъпоструващи“, каза Майк Мидълтън. Той призова правителствата към изпълнение на важната си роля, но ядрената индустрия според него също трябва да направи “крачка напред“ и да работи с правителствата за осъществяване на значими дългосрочни програми за намаляване на разходите.

„Приветстваме този нов доклад на NEA, в който се подчертават конкретни възможности за намаляване на разходите, времето и рисковете за новите ядрени проекти на основата на опита от последните проекти в западните страни, отбеляза от своя страна директорът на WNA (Световната ядрена асоциация) Агнета Райзинг. Ние също виждаме възможности за онези стрни, които строят нови АЕЦ (такива като Китай, Япония, Русия, Южна Корея), където атомната енергетика е един от най-икономически ефективните източници на електроенергия“.

Докладът на NEA: http://www.oecd-nea.org/ndd/pubs/2020/7530-reducing-cost-nuclear-construction.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща