Износ и индустриално производство на прага на 2020 г.

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
957
article picture alt description

Автор: * Константин Туманов / ИПИ


Националният статистически институт публикува предварителни данни за българския износ в периода януари – октомври 2019 г. Спрямо същия период миналата година, общият износ на страната нараства с 4,2%, като експортът ни към държавите от Европейския съюз се повишава с 3,4%, а този към трети страни с 5,8%. За октомври обаче е регистриран спад на годишна база от 0,8%. Свиването се дължи изцяло на износа ни към трети страни, който през октомври бележи значително намаление от 10,3 процента спрямо същия месец на 2018 година. Както личи от графиката, търговията с трети страни е от основно значение за ръста на българския износ през тази година, за разлика от предходната, когато основен принос даваше увеличението на експорта към страните от ЕС.

Графика 1. Изменение в българския износ спрямо същите месеци от 2018 година; %

 

Източник: НСИ

През октомври индексът на промишленото производство отчита ръст от 1,1% спрямо септември и нарастване с 1,7% спрямо съответния месец от 2018 година. Най-значителното увеличение на годишна база се наблюдава при производството на основни метали – 17,9%, и производството на хранителни продукти – 13%. Най-голямо намаление се отчита при производството на тютюневи изделия – 28,1%. Важно е да се отбележи, че при производството на машини и оборудване за трети пореден месец се отчита свиване на годишна база (-5,9; -3,6; -2,1) и макар да е рано за заключения, забавянето вече е видимо и не се дължи само на месечни изменения. През октомври е отбелязан и лек спад от 0,1% при все по-значимото за българската икономика и вече водещо по дял износа след 2018 г. производство на електрически съоръжения. Същевременно публикуваните от Евростат данни сочат спад в промишленото производство в Европейския съюз през октомври с 0,4% спрямо септември и с 1,7% сравнено със същия месец миналата година. Свиването на европейското производство се случва в контекста на очакваното световно икономическо забавяне през следващата година. От друга страна, двигателят на европейската икономика Германия отчете ръст в износа си през октомври от 1,9% спрямо същия месец от 2018 година, което основно се дължи на експорт към трети страни.

От огромно значение за световната икономика са търговските отношения между САЩ и Китай. Американският президент Доналд Тръмп обяви в четвъртък, че страната му е много близо до сделка с Китай, което обещава края на търговската война между двете икономически свръхсили. Фондовата борса веднага реагира с ръст от 0,5% в рамките на деня, като индексът S&P 500 достигна рекордно ниво; аналогичен бе и ръстът при Dow Jones. Евентуалната сделка между Вашингтон и Пекин вероятно би обърнала негативната тенденция на четвърти пореден месец, в който китайският износ намалява спрямо нивата от 2018 г. През ноември той бе с 1,1% по-нисък от този година по-рано, като основната причина бе 23-процентовият срив на експорта към САЩ. Новините за евентуално прекратяване на търговската война вече донесе оптимизъм и на азиатските пазари, но все пак сигурност за финализиране на преговорите с устойчива сделка няма.

 

*Авторът е стажант в ИПИ


Прочетете повече на:https://ime.bg/bg/articles/iznos-i-industrialno-proizvodstvo-na-praga-na-2020-g/

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща