Златото поскъпва

Икономика / България
3E news
425
article picture alt description

Стойността на златото в понеделник сутринта расте предвид отслабването на долара и запазването на геополитическите рискове, като котировките остават на ниво от над 2000 долара, сочат данните от търговията.

Цената на октомврийския фючърс за златото на нюйоркската борса Comex расте с 0,64 % или с 12,9 долара – до 2030,9 долара за тройунция. В петък цената достигна рекордните 2078 долара. Септемврийският фючърс за среброто поскъпва с 2,69 % - до 28,282 долара за унция.

В понеделник доларът леко поевтинява в рамките на корекция след ръст към световните валути с 0,7 % в петък. Засилването в петък бе свързано със статистиката за безработицата в страната. По-евтиният долар пък е в подкрепа на стойността на златото, тъй като го прави по-достъпен за инвеститорите, притежаващи чужда валута.
Златото е и надежден актив, търсенето, на който се засилва в периоди на геополитическа несигурност. В тази връзка инвеститорите с изострено внимание се очаква да проследят поредните търговски преговори между САЩ и Китай, които се очакват към края на седмицата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща