Златото поскъпва

Икономика / България
3E news
917
article picture alt description

Стойността на златото в четвъртък сутринта расте, заради силното напрежение в отношенията между Китай и САЩ, сочат данните от търговията.
Цената на юнския фючърс за златото на нюйоркската борса Comex се повишава с 0,44 % или със 7,6 долара – до 1718,3 долара за тройунция. Фючърсът за юли за среброто също нараства с 0,5 % - до 17,845 долара за унция.

Инвеститорите са обезпокоени от нарастването на напрежението в отношенията между САЩ и Китай, а това е в подкрепа на стойността на златото като традиционен и по-надежден актив. Търговците очакват обявяването на мерките от страна на САЩ, за които по-рано съобщи президентът на САЩ Доналд Тръмп и като ответна реакция на действията на Пекин.

„САЩ вероятно ще отреагират на закона на Китай за сигурността в Хонконг...Слабата икономика и ниските лихви също подкрепят стойността на златото“, казва през Ройтерс икономистът от National Australia Bank John Sharma.

Както вече стана ясно, освен това, Камарата на  представителите на САЩ в сряда гласува законопроект, който предвижда санкции по отношение на Китай за нарушаването на правата на уйгурите и на други етнически и религиозни малцинства.

В допълнение, държавният секретар на САЩ Майк Помпео в сряда напомни, че Хонконг занапред няма да може да разчита на предишния особен подход на САЩ, прилаган към него до юли 1997 г., когато Китай си върна суверенитета над бившата британска колония.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща