Златото поевтинява

Икономика / България
3E news
1590
article picture alt description

Стойността на златото в сряда сутринта се понижава, продължавайки движението си в рамките на корекцията от вторник, сменяйки силния ръст на цената на благородния метал по-рано заради влиянието на коронавируса, сочат данните от търговията.

Тази сутрин цената на априлския фючърс на златото на нюйоркската борса Comex спада с 3,05 долара или с 0,18 % - до 1646,95 долара за тройунция. Цената на мартенския фючърс за среброто намалява с 0,81 % - до 18,043 долара за унция.

Ситуацията около разпространението на коронавируса в Китай и в света дълго време подкрепяше котировките на златото, което традиционно се смята за един от най-надеждните активи. Търговците се опасяват, че поради високата заболяемост и карантината ръстът на световната икономика ще се забави, а това подкрепя рисковите настроения, поради което цената на златото отбеляза ръст в рамките на десет търговски сесии, увеличавайки се за този период общо с 6,6%.  

Златото остана силно включително и във вторник, поради новината за бързото разпространение на коронавируса извън границите на Китай и особено в Южна Корея, Италия, Япония и Иран. В края на търговията и днес  котировката на  благородния метал премина към корекция. Първи случаи на заразяване бяха  регистрирани в Алжир, Австрия, Хърватия, Швейцария. Така на борсите в САЩ във вторник, според наблюдателите на пазара сривът втори пореден ден е средно от порядъка на 3 %, в Европа – 2%.

Стойността намалява с повече от 1,5 % за ден.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща