Златото е поскъпнало от началото на годината с 22 процента, а за третото тримесечие – с 4 на сто

Икономика / България
3E news
538
article picture alt description

Стойността на златото през третото тримесечие е нараснала с 3,9 %, а за деветте месеца с 22 % заради високото търсене на надеждни активи в условията на икономически сътресения. Това става ясно от данните за търговията.  Според тях средната цена на декемврийските фючърси на нюйоркската борса Comex спада с 0,7 % или с 1,25 долара до 1890,7 долара за тройунция. Декемврийските фючърси за среброто спадат с 3,31 процента – до 23,84 долара за унция. Наблюдателите на пазара обаче не изключват покачване.

Стойността на златото през третото тримесечие е нараснала с 3,9 процента, като за това време стойността на благородния метал за пръв път е надхвърлила границата от 2 хил. долара за унция, установявайки на 7 август историческия рекорд от 2089,2 долара за унция.

От началото на годината цената на скъпоценния метал е нараснала с 22 %.  Ръстът на търсенето на надеждни активи, към които се отнася златото се дължи на пандемията от коронавируса, довела да срив на световната икономика. През последния месец върху динамиката на златото силно влияние оказва и колебанието на курса на долара. През миналата седмица например златото е поевтиняла с цели 5 процента заради ръста на курса на долара с рекордни темпове от началото на април.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща