Затоплянето на планетата застрашава хранителните вериги предупреждават учени

Ново изследване на британски специалисти показва, че на фона на продължаващото затопляне на планетата хранителните вериги ще стават по-малко ефективни.

Климат / Свят
3E news
914
article picture alt description

Ново изследване на британски специалисти показва, че на фона на продължаващото затопляне на планетата хранителните вериги ще стават по-малко ефективни, насочвайки все по-малко енергия от дъното към върха. Това съобши БТА, цитирайки публикация на едно от най-старите научни издания сп. "Nature".
За целите на проучването авторите му от университета на Ексетър и лондонския университет "Куин Мери" са отчели ефектите на температурата върху движението на енергия от едноклетъчни водорасли, или фитопланктон, към микроскопичните организми, известни като зоопланктон, които се хранят с тях.


Резултатите от изследването показват, че увеличение с 4 градуса Целзий намалява енергийния трансфер от фитопланктона към зоопланктон с 56 процента.
"Тези резултати хвърлят светлина върху едно недооценено последствие от глобалното затопляне. Фитопланктонът и зоопланктонът са основата на хранителните мрежи, поддържащи сладководни и морски екосистеми, от които зависят хората", пишат авторите на изследването.


В продължение на седем години изследователите редовно са измервали ефективността на азотния трансфер - показател за цялостен енергиен трансфер - сред планктона, който постепенно е бил излаган на все по-топла вода. Според авторите новото проучване е първото, което измерва метаболитните разходи при по-високи температури в основата на хранителната верига.
"Ако ефектите, които откриваме в този експеримент, сe проявят в естествените екосистеми, последствията могат да бъдат сериозни за по-големите животни по върховете на хранителните вериги, зависещи от енергията, предавана от дъното нагоре", твърди биохимикът Марк Тримър от университета "Куин Мери", съавтор на изследването.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща