Заради извънредната ситуация: Европа се радва на чист въздух

Климат / Свят
3E news
856
article picture alt description

Концентрациите на въглероден оксид и азотен диоксид и финни прахови частици във въздуха се понижиха драстично в цяла Европа. Това се случва след като масово държавите въведоха извънредни мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Това показва световният индекс на качеството на въздуха (WAQI).

Ограниченията на властите отказаха милиони хора от използването на лични автомобили, а в допълнение с ограниченото производство и намалени индустриални мощности, вредните емисии драстично намаляха над Стария континент.

Понижени стойности на замърсяване отчитат и станциите в Италия, най-засегнатата от COVID-19 европейска държава, която вече цяла седмица продължава да е под карантина. Умерено е количеството на фини прахови частици единствено в отделни части от регионите Емилия-Романя, Пулия и Ломбардия. Замърсяване на въздуха се наблюдава на отделни локации в Босна и Херцеговина, Сърбия и Полша.

В България комбинацията от вятър и валежи и последвалото ги топло време позволява да имаме кристално чист въздух. Станциите в страната не отчитат на практика почти никакво замърсяване, а трафика в големите градове намаля също след въвеждането на извънредното положение.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща