Задължителен ОВОС за всички инвестиционни намерения за изгаряне на отпадъци

Климат / България
3E news
397
article picture alt description

ПГ на ГЕРБ внесе промени в Закона за опазване на околната среда, свързани с очакванията на хората по повод изгарянето на отпадъци. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание, предаде Агенция "Фокус".

"Внесохме промени в Закона за опазване на околната среда, които целят да направим по-силна превенцията и да отговорят на опасенията на хората по повод на всички инвестиционни намерения, които касаят дейности по изгаряне на отпадъци. Нашето законодателство е синхронизирано с европейското по тази тема, но в интерес на здравето на гражданите и опазване на околната среда в нашите предложения предвиждаме задължителна процедура по ОВОС. Това ще даде възможност да се произнесат всички компетентни институции и да се даде възможност на гражданите в обществените обсъждания на съответните доклади. Това дава сигурност, че всяко едно такова инвестиционно намерение няма да доведе до дейности, които замърсяват околната среда и поставят под риск здравето на хората", обясни д-р Дариткова.

Независимо от вида и количеството на отпадъка на инсталациите предлагаме задължителна процедура по оценка на въздействието на на околната среда (ОВОС), председателят на Комисията по околна среда и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

„Превенцията и контролът са най-важни. Промените, които предлагаме в Закона за опазване на околната среда са свързани с предложение за изменение в тялото на закона и приложение 1 към него. Както знаете, нашето законодателство изцяло транспонира европейското. Към настоящия момент предвижда задължителна процедура по ОВОС за инсталации, които изгарят над 100 тона на ден. Тези, които изгарят до 100 тона, са включени в приложение 2, което изисква преценка. Това, което ние предлагаме независимо от обема и вида на отпадъка, когато някой оператор представи инвестиционно намерение било то за изграждане, за разширение, за допълнение на инсталация, независимо от вида и количеството на отпадъка, процедурата, която да бъде приложима да бъде задължителна оценка на въздействието на околната среда“, заяви още Василева.

Тя поясни, че това е най-тежката процедура. „Така нереченият дълбок ОВОС, който изисква както компетентни становища от екологичните органи, така и от здравните инспекции. Изисква и участие на заинтересованата общественост в процедурата както чрез становища, така и чрез участие в обществените обсъждания. По този начин ние гарантираме превантивния контрол“, допълни Василева.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща