Загубите доминират на фондовите борси в Европа в края на седмицата

С най-голям дневен спад завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-малко понижение затвори британският FTSE 100

Икономика / България
Георги Вулов
798
article picture alt description

По време на търговията в петък борсовите индекси на Западна Европа се понижаваха. Инвеститорите не бяха насърчени от плана за подкрепа на икономиката в борбата срещу пандемията от коронавирус, представен от новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, пише MarketWatch.

Спасителният пакет от мерки на Байдън от 1.9 трилиона долара

наред с други неща, включва директни плащания към законните жители на САЩ, увеличение на обезщетенията за безработица и увеличение на минималната заплата, а директни плащания за много затруднени американци се повишават от 600 на 1400 долара на месец за три месеца, според CNBC.

Експертите се надяват, че допълнителни правителствени стимули могат да съживят икономиката, докато ваксините срещу COVID-19 не върнат ежедневието към нормалното и не предизвикат силно възстановяване по-късно тази година. Но тези надежди са помрачени от факта, че Байдън може да получи много трудно одобрение за такива огромни разходи, дори от някои демократи.

"Избраният президент ясно заяви, че ще представи втори по-голям план за икономическо възстановяване през февруари на съвместна заседание на двете камари в Конгреса. Планът ще включва разходи за инфраструктура и инициативи за справяне с изменението на климата. пазарът с изненада. Изглежда, че тогава ще се обсъждат и планове за повишаване на данъците, които днес изненадаха пазара", коментираха анализатори от Deutsche Bank, цитирани от MarketWatch.

Натискът върху пазара от COVID-19

Обичайно през последните месеци във фокуса на инвеститорското внимание е разпространението на коронавируса. По данни на университета „Джон Хопкинс“ в света към 16 часа по Гринуич в света са регистрирани 92 870 830 заразени с COVID-19, от тях са починали 1 992 406, а са излекувани 59 054 115.

За Европа данните показват: 26 942 338 заразени, 612 420 починали и 12 471 750 излекувани. В антикласацията по страни в Западна Европа начело е Великобритания (3 260 258 заразени и 86 015 починали, за излекувани липсват данни), следвана от Франция (2 851 670 заразени, 69 313 починали и 206 802 излекувани), Италия (2 336 279 заразени, 80 848 починали и 1 694 051 излекувани), Испания (2 211 967 заразени, 53 079 починали и 150 376 излекувани), Германия (2 000 418 заразени, 45 053 починали и 1 538 080 излекувани).

От петък Великобритания спира полетите с редица страни като мярка за предотвратяване на разпространението на бразилския щам на коронавируса в страната, заяви вчера британският министър на транспорта Грант Чапс. Говорим за всички страни от Южна Америка, както и за Португалия, уточни той.

В същото време белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден обяви в петък нови, по-строги правила за пътниците извън ЕС, които влизат в Белгия с автобуси и влакове. Сега тази категория пътници се подчинява на същите правила като тези, пристигащи със самолет и с кораби и други плавателни съдове.

Европейските инвеститори бяха силно смутени от рязкото нарастване на заразени с COVID-19 в Китай, заради които беше въведена отново блокирания в няколко града, и подкладиха опасенията за предстоящото глобално икономическо възстановяване.

Никой не подценява статистиката

Публикуваната днес статистика показва, че инфлацията във Франция се е забавила. Потребителските цени във Франция, хармонизирани със стандартите на Европейския съюз, не се променят през декември 2020 г. на годишна база, показват окончателните данни на Националната статистическа служба Insee. В сравнение с ноември цените са се увеличили с 0.2%. Окончателните данни съвпаднаха с прогнозираните на анализаторите, които също очакваха тяхната ревизия, съобщава Trading Economics. През ноември потребителските цени във Франция се увеличиха с 0.2% както на годишна, така и на месечна база.

Икономиката на Обединеното кралство се е свила с 2.6% през ноември, след като страната въведе нови мерки за блокиране, според официалните оценки, публикувани в петък. Службата за национална статистика (ONS) заяви, че брутният вътрешен продукт на Великобритания в края на ноември е с 8.5% под пика си преди пандемията. Спадът през ноември се дължи най-много на сектора на услугите. Затварянето на бизнеси като ресторанти, клубове, фризьорски салони и много магазини доведе до свиване на сектора с 3.4%. През ноември секторът на услугите е с 9.9% под нивото от февруари 2020 година, съобщава ONS. Това понижение идва след шест поредни месец на растеж, като през октомври увеличението беше с 0.6%. Окончателните данни превишават очакването за спад с 5.7% на икономисти, анкетирани от Ройтерс, но все пак това е първото толкова голямо понижение от началото на коронавирусната криза от миналата пролет.

Пазарът

До обед общият индекс на най-големите фирми в Западна Европа STOXX 600 се понижи с 0.34%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голям спад беше френският САС 40 (-0.55%), следван от германския (-0.41%), испанския IBEX 35 (-0.40%), британския FTSE 100 (-0.32%). Единствен италианският FTSE MIB нарасна с 0.25%. Следобед низходящият тренд се запази и в крайна сметка всички основни индекси финишираха в червената зона.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-малко понижение затвори британският FTSE 100.

След като до обед цената на акциите на германския разработчик на софтуер SAP нараснаха с 1.4%, слодебед трендът се обърна и затовориха със спад от 0.56%. Най-големият производител на софтуер за управление на предприятия в света отбеляза понижение на печалбата и приходите през 4-то тримесечие на 2020 г., но показателите бяха по-високи от негативните очакванията на анализаторите.

Най-интересна е ситуацията на пазара с акциите на френската вериха магазини за хранителни стоки Carrefour, които продължиха да падат, губейки 2.87% и общо за последните три спад с 5.78. В сряда компанията обяви, че води преговори за сливане с канадския търговец на дребно Alimentation Couche-Tard Inc. След тази новина цената на акциите спадна с 1.96 на сто, в четвъртък понижението продължи, но „върхът“ дойде в петък, когато стана ясно, че френското правителство официално обяви, че е против сливането.

Diageo загуби 0.76% от пазарната си цена. Производителят на спиртни напитки заяви, че е назначил своя финансов директор в Северна Америка, Лаваня Чандрашекар, за финансов директор на цялата група. Чандрашекар ще замени Катрин Майкълс, която планира да напусне компанията в края на юни.

Книжата на германския производител на батерии Varta се понижиха с 5.36% и се озоваха на дъното на STOXX 600 до ранния следобед. Но на финала на петъчната сесия бяха изпреварени от друга германска компания. Акциите на Siemens Energy се понижиха с 6.27%, след като General Electric заведе съдебен иск в САЩ, в който се твърди, че едно от дъщерните дружества е използвало открадната поверителна търговска информация, за да фалшифицира своя оферта.

Сред губещите са и акциите на най-големия производител на автомобили Volkswagen, които се понижиха с 0.65%, след като съдът в Брауншвайг обяви, че бившият главен мениджър Мартин Винтеркорн, който бе свален от поста заради скандала с фалшифициране на емисиите (дизелгейт), вече няма да бъде съден за предполагаема манипулация на пазара. Според съобщението на съда, обаче, срещу Брауншвайг предстои процес през февруари по други обвинения за измами по дизелгейт.

Винтеркорн подаде оставка през септември 2015 година, след като стана известно, че германският автомобилостроителен гигант е оборудвал милиони свои превозни средства по цял свят с т.нар. манипулиращо устройство, целящо да представи двигателите като по-чисти при екологични тестове, припомня ДПА.

Седмичната равносметка

за пазара на акции в Западна е Европа показва, че всички основни индекси са на загуба. С най-голяма е испанският измерител на „сините чипове“ IBEX 35 (-2.11%), следван от британския FTSE 100 (-2.09%), германския DAX (-1.86%), италианския FTSE MIB (-1.80%), френския САС 40 (-1.78%) и общоевропейския STOXX 600 (-0.81%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща