Жечо Станков: България ще постига ВЕИ целите си и чрез електрификация на транспорта

Седем общини вече са изявили желание да изграждат зарядни станции, с НСОРБ се обсъждат и други общини да се включат

Енергетика / България
3E news
4016
article picture alt description

Постигането на целите за ВЕИ на България се очаква да е по-лесно, ако се инвестира в електрификация на транспорта. За тази цел ключово ще бъде значението на трите електроразпределителни дружества у нас и развитието на разпределителната мрежа. Това обясни по време на уебинар за развитието на електрическата мобилност у нас заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков. Той припомни,че потреблението на енергия в транспорта у нас е много малко, но въпреки това за периода 2008 – 2018 г. се отбелязва ръст от 17%.

Сега в транспорта трябва вече да се инвестира много, както за внедряване на ново поколение биогорива, така и по отношение енергийна ефективност, смята заместник-министъра.

Според Станков един от начините за постигане на ВЕИ целите в транспортния сектор у нас е като се ускори неговата електрификация. С въвеждане на ново поколение биогорива също е възможно постигане на ВЕИ целите, но това към момента е доста луксозно за нашия пазар, смята заместник-министъра.

Електрификацията на транспорта може да се постигне, чрез промотирането на електромобилността, качването на тировете по интермодалните терминали и развитието на жп транспорта. Затова в момента се обсъждат подобни варианти за развитие между министерство на енергетиката и министерство на транспорта информационните технологии и съобщенията, обясни Станков.

Правителството ще подкрепя и изграждането на нови зарядни станции на ключови локации из страната. Това ще се случва чрез програмите на ЕС и по механизмите на Свързана Европа и развитието на TEN-T мрежите. Към момента седем града в страната са проявили интерес да изграждат зарядна инфраструктура за електромобилите, добави още той.

Заместник-министър Станков припомни и за плана Климат енергетика, който енергийното министерство представи наскоро. Според плана във всяка новопостроена сграда трябва да има поне една зарядна станция. Според Станов чрез електроенергията страната ни ще може да си гарантира и една допълнителна енергийна сигурност в сектор транспорт.

Допълнително развитие на зарядните станции у нас се очаква след като бъде създадена Държавната петролна компания.

Държавата също така ще продължи да промотира развитието на електромобилността в страната ни, чрез съществуващите мерки за данъчни облекчения и безплатно паркиране в централните части на градовете. Вече седем общини са поискали да инсталират зарядни станции на своя територия. Ще водим разговори и с Националното сдружение на общините в Република България, за да може още градове да се включат в инициативата.

За развитието на инфраструктурата от зарядни станции ключово значение ще имат и електроразпределителните предприятия. Затова аз искам да им благодаря, че така добре продължават да развиват своите енергийни  мрежи, добави заместник-министър Станков.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща