ЕС иска да ограничи зависимостта от долара след Тръмп

Европейската комисия е разработила проектодокумент, който трябва да бъде одобрен преди да встъпи в длъжност новият президент Джо Байдън на 20 януари

Икономика / България
3E news
503
article picture alt description

Брюксел смята, че световните пазари са твърде зависими от долара. Европейската комисия (ЕК) възнамерява да намали зависимостта на Европа към американските санкции и други финансови рискове, свързани с американската валута. Това е записано в проектодокумент на ЕК, с който разполага британският вестник Financial Times.

Европейският съюз е недоволен от политиката на Доналд Тръмп. Напускащият Белия дом американски президент се стремеше да запази доминиращите позиции на САЩ и долара в глобалната финансова система, често за сметка на други държави.

В проектодокумента се посочват трудностите, пред които е изправен ЕС, защитавайки своята независимост, когато Тръмп въведе санкции срещу Иран. От тогава се появи и идеята за защита на блока от „последиците от незаконното териториалното прилагане“ на подобни мерки.

„Годините на управление на Тръмп разкриха нашите уязвими места и ние трябва да се справим с тях, въпреки че той си отива. Тук става въпрос за мястото на ЕС в света: трябва да се превърнем в икономическа и финансова сила", каза пред британския вестник говорител на Еврокомисията.

Иранската стратегия на Тръмп засегна европейската финансова инфраструктура, включително платежната система Swift и депозитарите на ценни книжа Euroclear и Clearstream. Поради санкциите на Вашингтон срещу Иран, Брюксел трябваше да създаде специален механизъм за улесняване на плащанията за законната търговия между ЕС и Ислямската република, процес, съпроводен с много трудности.

„ЕС трябва да разработи мерки за защита на европейските оператори, в случай че трета държава принуди инфраструктурата на финансовия пазар на ЕС да се съобрази с налагани едностранни санкции“, пише в проектодокумента на ЕК.

По потя към независимостта

Администрацията на Тръмп е нарушила трансатлантическите норми и сега ЕС се стреми да повиши самостоятелността в редица сектори, включително финансите. Европейската комисия трябва да одобри проектодокумента преди планираното встъпване на Джо Байдън в сряда. В същото време ЕС се надява на нова ера на сътрудничество с Вашингтон след влошените отношенията с администрацията на Тръмп.

Другите планове, насочени към увеличаване на стратегическата автономност на ЕС, включват затягане на контрола върху чуждестранните поглъщания с помощта на новия контрол на преките чуждестранни инвестиции от ЕС.

В Европа предложените придобивания ще бъдат проверявани, за да се гарантира, че „те не принуждават съответното компания на ЕС да се съобрази с териториални санкции“, се казва в документа. В противен случай поглъщанията може да бъдат блокирани поради съображения за националната сигурност.

Според проектодокумента, ЕС също трябва да намери начини да повиши ролята на еврото, като вземе предвид опита, придобит по време на пандемията Covid-19. „Световните финансови пазари са твърде зависими от долара, който се използва за намаляване на финансовото напрежение и рисковете за стабилността“, пише в проектодокумента.

Източници от ЕС за Financial Times съобщиха, че Европейската комисия ще разгледа документа във вторник, в който все още са възможни корекции. Съюзът отдавна се стреми да укрепи финансовата и икономическата автономност, например чрез повишено използване на еврото, например в оферти за доставка на суровини и стоки.

Повишаване ролята на еврото

Политиците в Брюксел искат да намерят алтернативи на петролния пазар, където основните еталони (сортове) като европейския Brent и американския WTI са обвързани с долара. Предлага се бързо да се разработи система за повишаване ролята на еврото на борсата в Амстердам, където се търгува природен газ и водород, което означава да се сключват сделки в евро. Обмисля се и борсова търговия с петрол по цени в евро, така както направи стоковата борса в Шанхай (INE), където от март 2018 година се търгуваха петролни фючърси в юани. Заради пандемията, обаче, през май 2020 година, тази търговия бе преустановена.  

Брюксел вярва, че с повишаване на глобалната роля на еврото „ще предпази икономиката от валутни шокове и ще намали зависимостта от други валути“.

„Това също така ще спомогне за постигане на общи споделени цели като устойчива и диверсифицирана международна парична система, както и по-широк избор от пазарни оператори, което ще намали уязвимостта на световната икономика“, пише още в проектодокумента.

Европейската комисията също така е загрижена, че Съюзът е все по-зависим от инвестиционни банки извън ЕС, които „по време на финансова криза ... могат да намалят присъствието си в ЕС и да се съсредоточат върху вътрешния пазар“.

Специално място е отделено на плановете на ЕС да увеличи независимостта от инфраструктурата на британския финансов пазар след Brexit - по-специално от клиринговите къщи на Обединеното кралство.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща