Ердоган: Турция ще започне газови сондажи край либийския бряг още през 2020 г.

"Отсега нататък юридически ще бъде невъзможно да се извършват геологопроучвателни сондажи или да се строят тръбопроводи /в Източното Средиземноморие/ без получаване на съответното разрешение от Либия и Турция", заяви турският президент

Енергетика / Свят
3E news
367
article picture alt description

Турция ще започне да издава лицензи за проучавания и сондажи в Източното Средиземноморие през 2020 г. в съответствие с морско споразумение с Либия. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в четвъртък.

Ердоган направи това съобщение по време на реч в Анкара, като припомни, че в съответствие с постигнатото от Турция споразумение с международно признатото Правителство на националното съгласие (GNA) в Либия и неговия ръководител Файез ал Сарадж, страната му се подготвя да започне проучвателни и сондажни дейности в Източното Средиземноморие през 2020 година. Изследователският кораб "Оруч Реис" ще започне сеизмологични дейности в района, уточни турският държавен глава.

По думите на Ердоган "отсега нататък юридически ще бъде невъзможно да се извършват геологопроучвателни сондажи или да се строят тръбопроводи /в Източното Средиземноморие/ без получаване на съответното разрешение от Либия и Турция", съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

"Чрез засилване на производството, износа и заетостта и защита на нашите права на международния фронт, особено в средиземноморския регион, ние отваряме врати за нов възходящ период", посочи турският президент.

Турция започва да изпраща войници в Либия в подкрепа на международно признатото правителство в Триполи, каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, дни преди среща на високо равнище в Берлин, посветена на конфликта в Либия, съобщава Ройтерс.
В изказване в Анкара Ердоган посочи още, че Турция ще продължи да използва всички дипломатически и военни средства, за да осигури стабилност в района южно от своите граници, включително в Либия. Ердоган се очаква да се срещне в неделя в Берлин с лидери от Германия, Русия, Великобритания и Италия, за да обсъдят либийския конфликт.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща