Емисиите от въглероден двуокис в Китай са спаднали със 100 млн. метрични тона

Климат / Свят
3E news
801
article picture alt description

Избухването на епидемията от новия тип коронавирус удари по търсенето на енергоносители от промишлеността в Китай, което доведе до намаляване на емисиите с около 100 млн. метрични тона. Този показател практически е еквивалентен на обема на емисиите от Чили за една година, пише Bloomberg.

Според данни от новия анализ на организацията  Carbon Brief, големите последствия от епидемията, включително забраната за полети, продължаването на почивните дни и намаляването на икономическата активност са довели до невъзстановяване на търсенето след традиционното забавяне във връзка с празниците на Новата година по Лунния календар, които през тази година започнаха на 25 януари.

Експертите от  Carbon Brief са анализирали данните за емисиите за периода от две седмици или по точно за времето, започващо 10 дни след началото на празниците и са ги сравнили с аналогичните периоди на предишните 5 години. През 2019 година емисиите от СО2 за този период са били от порядъка на 400 млн. метрични тона, докато през тази година се доближават до 300 млн. метрични тона.

Темповете на потребление на въглища също не са се възстановили. За месецът до Новата година по Лунния календар показателят е бил на нивото от предишните години. От тогава той е спаднал до 4-годишен минимум, сочат данните.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща