Емил Димитров: Язовирите се напълниха и ще имат вода за 1-3 години, ако ги управляваме добре

Климатичните промени са факт и ще трябва да включим още язовири към национално значимите 52, обясни екоминистърът

Климат / България
Рая Лечева
434
article picture alt description

Към момента 69% от национално значимите язовири за питейно-битово водоснабдяване са пълни, съобщи в Народното събрание министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на изслушване за актуалната обстановка с наводненията, причинена от прливните валежи последните няколко дни. Министерството отговаря за 52 от язовири за питейно битови нужди и напояване от национално значение или 85% от водния ресурс на страната.

Водна криза в Бургас няма да има, язовирите се напълниха. Миналата седмица говорихме за празни язовири, към днешна дата язовирите са пълни и имат вода за 1-3 години. 

В язовир Искър има вода за 3,5 години, но трябва да се обезопаси трасето за стигането на водата до София. Отпускаме допълнително към още 10 млн. м3 вода за енергетиката, с момента тази вода да се използва в пълни обороти от сектора вместо да се излива в реката Но много внимателно трябва да се работи. Язовир Бели Искър няма проблем. Язовир Среченска бара добре се управлява от ВиК Враца и ВиК Монтана и състоянието му се регулира отлично.

От язовир Христо Смирненски в момента се изпуска вода, язовир Йовковци също е пълен. 

Язовир Камчия има вода за една година, от 4 млн. м3 в момента полезният обем е 78 млн. м3 вода над мъртвия обем, каквото е потреблението на населението за година. Парадоксът е, че в язовир Тича и яз. Ясна поляна обаче има вода не падна и вода няма и има малко вода, а валежите бяха еднакви в тези региони. 

Язовир Асеновец е пълен поне за една година, язовир Жребчево също. Язовир Студена изигра ролята на буфер и не позволи сериозни наводнения, той се изпуска от миналия четвъртък поетапно, коментира екоминистърът в пленарната зала.

Язовир Дяково е пълен както никога досега.

Язовирите за напояване са пълни на 39,6%, съобщи още Емил Димитров. Напоителните системи се управляваха добре в тази ситуация и ефективното управление не позовли река Марица да прелее. Язовир Ястребине ще остане резервен за питейно-битовото водоснабдяване и за земеделието ще се ползва, защото нямат земеделците възможности за сондажи там.

В момента се търси резервен ресурс за язовир Пясъчник от язовир Белмекен. 

Ако правилно управляваме водния ресурс и разпределяме правилно водата по сектори, проблеми с язоврите няма да имаме, стига това да не са единствените валежи и да не се повторят още три години суша, обясни екоминистърът. Климатичните промени са факт и за в бъдеще към язовирите в Пловдивско ще се насочат все повече ВиК, ще има все по-голяма необходимост за осигуряване на питейно и особено поливно водоснабдяване. Затова ще трябва още язовири да се включат към национално значимите 52 в момента, каза още Емил Димитров. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща