Експерти за бъдещето на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн

Енергетика / България
3E news
1191
article picture alt description

“Проблемът за бъдещето на въглищните ТЕЦ в енергийния комплекс “Марица Изток” стои на дневен ред на правителството от години. Ние малко закъсняхме. Полша успя да ни изпревари, тя успя да получи дерогация. Ние разчитаме до 2025 г. да получим включване в механизмите с търгуване на капацитети, които обаче имат и своето двойно дъно, защото те поддържат адекватността на системата в момента, когато ние поискаме да имаме адекватност на системата, т.е. произведената енергия да съответства на потребената”. Това коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев в студиото “Още от деня” на БНТ, където дискутира темата заедно с Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум..

Обикновено през зимата се нарушават балансите, това означава, че нашите централи ще влязат в ограничителен режим, отбеляза проф. Тасев.

Той обясни, че що се касае до цената на въглеродния диоксид, тя и сега е висока. “Ние заплатихме през миналата година около 360 000 000 за ТЕЦ "Марица-Изток 2”. Отделно още не е ясно колко са заплатени за т.нар. американски централи, но по груби изчисления за тази година почти 1 млрд. лева ще трябва да заплатим за емисиите въглероден диоксид”.

Проф. Тасев лансира идеята да бъде обявен международен конкурс за това какво да правим с Мариците.Според него въпросът е много важен и страната ни трябва не само да проучи опита в ЕС, защото вече има държави, които постигнаха дерогация, но и да използва най-добрата международна експертиза за планиране на бъдещето на сектора и работещи варианти за осъществяване на енергийния преход. Той подчерта, че на страната ни ще й бъдат необходими базови мощности и това също трябва да бъде елемент на проучване – кои са работещите варианти за осигуряването им.

Христо Казанджиев коментира изявлението на премиера Борисов. по темата. Факт е, че това е първият случай правителствен представител в лицето на г-н Борисов да обяви, че бъдещето на комплекса Марица изток е под много сериозен въпрос, в частност мини "Марица-Изток", каза Казанджиев.

Към настоящия момент, при съществуващата нормативна база и поетите ангажименти към околната средата, нещата са предопределени. Това, което мен лично ме обезпокои е, че след тези думи на Борисов Казанджиев добави следното: "Ако нещата станат критични, ние ще проведем необходимия диалог с миньорите".

По думите на Казанджиев тази дискусия е трябвало да започне много отдавна, да се изработи план със съответните мерки за реформиране на участъка, защото "комплексът "Марица-Изток" има два аспекта".

“Единият аспект е мините, какво ще стане с тях. Без съмнение, ако няма потребител на тези въглища, те трябва да бъдат закрити. Вторият аспект е ТЕЦ-овете. Някои от тях са замърсители и не подлежат на реновиране, но някои от тях би могло да променят горивната си база и да преминат на природен газ”коментира Христо Казанджиев.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща