ЕК с план за защита на евро-компаниите от санкции от трети страни, включително САЩ

Икономика / Свят
3E news
562
article picture alt description

Ден преди встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън, ЕК планира да представи план за защита на европейските компании от санкции от трети страни, включително САЩ. Това съобщи германският в. "Зюддойче цайтунг", позовавайки се на проект на документ, с който разполага.

Предложенията целят да бъде укрепено еврото и да се намали уязвимостта на ЕС от евентуални санкции. В документа се отбелязват отрицателните последствия от ограниченията, въведени от администрацията на Доналд Тръмп срещу Иран, предава БТА.

ЕК иска да разшири действието на така нареченото блокиращо постановление ("Blocking Statute"), чиято цел е да защитава европейските фирми от санкции, към които ЕС не се е присъединил.

Брюксел планира в бъдеще да отчита дали може да се стигне до уязвимост на европейски компании от санкции, когато ги купуват "трети" играчи на пазара. С други думи, ако неевропейски концерн поиска да купи важна компания от една или друга страна членка на ЕС, ЕК или националният регулатор ще анализират дали при придобиването тази европейска група няма да бъде изложена на едностранни ограничения.

Преди време САЩ разшириха "Закона за противодействие на противници на Америка чрез санкции" (CAATSA) като включиха в него и проекта "Северен поток-2", в чието изпълнение участват европейски компании, припомня ТАСС

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща