ЕК инвестира над 300 000 евро в развитието на 13 регионални центъра в България

Представителството на Европейската комисия в България обявява покана за представяне на предложения за кандидатстване за безвъзмездна помощ ED-BG-2020

Икономика / България
3E news
470
article picture alt description

Европейската комисия търси партньорски организации, които да управляват 13 информационни центъра „Европа директно“, като кандидатстват за безвъзмездна помощ до 15 октомври 2020 г.

В процедурата могат да се включат публични органи (например община или местен/регионален орган на друго равнище), както и асоциации на местни органи, организации с нестопанска цел, социални партньори или учебни заведения. Физически лица не се допускат за участие.

Центровете „Европа директно“ работят в България от 2008г. насам. Те са част от европейската мрежа от информационни центрове EUROPE DIRECT, която се управлява от Генерална дирекция „Комуникации“ на Европейската комисия. В държавите членки местната мрежа се управлява от съответното Представителство на Европейската комисия.

Основната им задача е да общуват с местните общности относно ролята и дейностите на Европейския съюз като използват разнообразни комуникационни инструменти – събития, социални мрежи, публикации в медиите, електронни бюлетини, уебсайтове и др. Експертите от „Европа директно“ представят европейските инициативи и политики и ги обсъждат с гражданите, събират мнения и обратна връзка, и по този начин правят работата на европейските институции по-ясна, а правомощията на ЕС по-разбираеми. През няколко години мрежата се обновява чрез покани за представяне на предложения от заинтересованите страни.

Целта на днешната покана е да бъдат създадени общо 13 центъра „Европа директно“ – най-малко по два центъра във всеки от 6-те района за планиране (ниво NUTS2), но в различните области на България (ниво NUTS3), без област София (столица).

Предвиденият общ размер на средствата за България за 2021 г. по настоящата покана е 305 071 евро. Годишните безвъзмездни средства за съфинансиране на работата на всеки един център „Европа директно” е предвидено да бъдат 20 267 евро. Освен тази сума, за 2021 г. ще има и допълнителен грант от 3 200 евро за организацията на официалното откриване на всеки център. Работата на новото поколение центрове „Европа директно“ (2021 – 2025 г.) се предвижда да започне от 1 май 2021 г. Годишните безвъзмездни средства за съфинансиране на 1 център за периода 2022 – 2025 г. се предвижда да бъдат 30 400 евро.

Пълната информация се съдържа в Поканата за представяне на предложения ED-BG-2020. Към нея е приложено „Ръководство за заявителите“, в което е описано как да се потърси помощ при възникнали въпроси. Предложенията се подават единствено онлайн до 15.10.2020 г., 17:00 ч. централноевропейско време (18:00 ч. българско време) през Портала „Финансиране и обществени поръчки“: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/ed-bg-2020

 

На интернет страницата на Представителството на Европейската комисия в България ще бъде публикувана рубрика „Въпроси и отговори“, която ще бъде актуализирана регулярно и може да бъде проверявана в случай на интерес към тази процедура.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща