Еврото се срина до 6-седмично дъно, съмненията нарастват за бързо възстановяване от пандемията

Доларът е стабилен, единствена японската йена се повиши спрямо щатската валута

Икономика / България
3E news
460
article picture alt description

Доларът се вкопчи в печалбите си в понеделник, а японската йена се повиши, тъй като по-слабите от очакваните икономическите данни в САЩ и бързото нарастване на заразените с коронавируса по света карат инвеститорите да са предпазливи. Продължаващите ограничения в Европа и политическата криза в Италия притиснаха еврото.

Общата европейска валута потъна до 6-седмично дъно в Азия,като се понижи с 0.10% спрямо нивата от петък, до 1.2066 щатски долара и спадна до едномесечно дъно до 125.200 йени*. Японската валута единствена от шестте основни валути се повиши спрямо долара с 0.21% до 103.740 йени за един долар, а спрямо чувствителните към риска австралийски и новозеландски долари, нарасна съответно с 0.56% до 79.660 йени за един австралиец и от 0.57% до 73.710 йени за едно киви.

Спрямо щатския долар, съименниците от Азия също спаднаха - австралиецът до едномесечно дъно от 0.7679 щатски долара, а кивито до триседмично дъно от 0.7117 щатски долара.

По-добрите от очакваните китайски икономически данни, не бяха достатъчни, за да променят настроението на търговците на валута, които задържаха печалбите си от края на миналата седмица и осъществяваха ограничени сделки с щатската валута. По-важни бяха данните от САЩ, които в петък показаха, че продажбите на дребно са спаднали за трети пореден месец през декември, предизвиквайки притеснения, че възстановяването на щатската икономика се забавя, тъй като здравните власти предупредиха, че най-лошото от новата вълна на COVID-19 може би тепърва предстои.

Европа също е изправена пред нарастващи случаи на заразени, но по-голям натиск върху еврото оказва политическата криза в Италия, където предстоят дебати в парламента в понеделник и вот на недоверие във вторник, и дали премиерът Джузепе Конте ще запази властта.

Доларовият индекс ICE, който измерва съотношението на зелените пари спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), прибави 0.06% до 90.827 пункта, докато в края на миналата седмица нарасна с 0.8%, до най-високото си ниво за последните 11 седмици. Това допринесе до общо отдръпване от рисковите валути на фона на влошаващата се перспектива за световната икономика при продължаващо нарастване на заболелите от COVID-19.

Британският паунд спадна до едноседмично дъно, като се понижи с 0.24% до 1.3553 щатски долара.

„Участниците на валутния пазарът изчакват дали доходността на американските облигации ще продължи да се повишава“, каза за „Ройтерс“ валутният анализатор на Bank of Singapore Мох Сионг Сим. Той прогнозира, че апетитът за риск ще се върне, тъй като средата е рефлационна** и може да се очаква по-нататъшен спад на долара.

Канадският долар спадна с 0.37% до 0.7819 щатски долара, след новината, че новоизбраният президент Джо Байдън планира скоро да отмени разрешението за изграждането на втори петролопровод между Канада и САЩ, който ще свързва петролните находища в канадската провинция Алберта с рафинериите в Тексас.

Фокусът на търговците тази седмица е върху речта във вторник в Сената на Джанет Йелен, бивш председател на Федералния резерв на САЩ (Фед), номинирана за финансов министър от Байдън.

Според източници на „Уолстрийт джърнъл“, Йелън ще обяви, че ще води фискална политика, при която цената на долара ще се определя от пазара. Това означава, че Министерството на финансите няма да се намесва и да настоява Фед да променя курсовете на щатската валута, за разлика от настоящия президент Доналд Тръмп, който многократно е заявявал, че Фед трябва да предприеме мерки за отслабване на долара. Пред вестника Йелън е казала: „Стойността на щатския долар и другите валути трябва да се определя от пазарите. Пазарите се приспособяват към промените в икономическите резултати“, в отговор на въпрос за доларовите политики на новата администрация. По думите на Йелън, САЩ няма да се опитват да отслабят валутата си, за да спечелят конкурентно предимство, но „трябва да се противопоставим на опитите на други страни да направят това“.

* Валутниту курсове са актуални към 10:30 часа българско време.

** Рефлацията се характеризира се експанзия на държавата за увеличаване обема на производството на стоки и услуги, както и ограничаване на закупуване на националната валута от чужбина. Рефлационна се нарича още и първата фаза на възстановяване на икономиката след криза и периоди на рецесия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща