Еврото се повиши, тъй като пазарните участници залагат на новите стимули на ЕЦБ

Индексът на долара спрямо шестте основни валути спадна до 97.450 пункта, което е понижение с около 1% от началото на седмицата

Икономика / България
3E news
474
article picture alt description

Еврото се доближи до тримесечен максимуми спрямо основите си конкуренти в четвъртък, тъй като пазарните участници очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да разшири програмата си за изкупуване на облигации по-късно през деня, за да повиши подкрепата си за икономиката, засегната от коронавирусната пандемия.

Силата на еврото притисна индекса на долара спрямо кошница от шестте основи валути до най-ниската стойност от близо три месеца, а оптимизмът за възобновяване на икономиките по света също намали търсенето на долари.

Еврото нарасна с 0.17% до 1.1216 долара*, след като за известно време в сутрешната азиатска търговия се понижи леко, докато в сряда скочи до 1.1258 щатски долара, което е най-високото му ниво от средата на март и седма поредна сесия на печалба за общата европейска валута.

Спрямо японската йена еврото се повиши до 4 и половина месечен връх от 122.625 йени за една нощ, но след това спадна до 122.260 йена, но все още е на печалба с 0.02% спрямо нивото при затваряне на търговията в сряда.

Освен това, общата европейска валута се повиши до 1.0820 швейцарски франка, което е най-високото ниво от 14 януари.

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи размера на своята Пандемична програма за спешни покупки (PEPP) от 750 млрд. евро (669 млрд. долара) на днешното си заседание. В 14.30 часа българско време се очаква изявление на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард.

Общата европейска валута беше подкрепена от надеждите за въвеждане на нови мерки за фискална подкрепа в рамките на целия Европейския съюз, след като миналия месец Германия подкрепи идеята за създаване на фонд за възстановяване на ЕС, отказвайки се от дългогодишната си традиция да се съпротивлява на опитите за фискална интеграция в еврозоната.

„Подозирам, че вече са усвоени около 500 милиарда евро от PEPP и в близко бъдеще съществува риск от корекция“, прогнозира Масафуми Ямамото, главен валутен анализатор в Mizuho Securities в Токио. Според него, пазарът може да реагира положително, ако ЕЦБ разшири обемите за покупката на облигации или да намали лимита си за всяка страна. „Но по отношение на общия размер на PEPP, сега е трудно да се очаква положителна изненада“, допълни анализаторът.

Индексът на долара спрямо шестте основни валути спадна до 97.450 пункта, което е понижение с около 1% от началото на седмицата, тъй като нарастването на интереса на инвеститорите към рискови активи, беше подкрепено от повторното отваряне на икономиките в световен мащаб, което пък намали привлекателността на зелените пари като валута-убежище.

Оптимизмът по отношение на икономическото възстановяването продължи да доминира на пазара, въпреки социалните вълнения в Съединените щати и подновеното дипломатическо напрежение между Вашингтон и Пекин относно закона за сигурността на Хонконг.

Безопасната йена също отслабна през голяма част от седмицата, след като спадна до 108.96 йени за щатски долар, доближавайки се до двумесечно дъно от 108.98 йени за един американски долар.

Паундът се повиши с 0.26% до 1.2539 щатски долара, доближавайки се до най-високото си ниво от повече от месец, подпомогнат от новините, че Великобритания може да направи компромиси по някои от точките от споразумението за Brexit с Европейския съюз.

Очаква се Великобритания да бъде по-гъвкава по отношение на риболова и правилата за търговия, ако Европейският съюз се съгласи да намали исканията си по отношение на регулирането на достъпа до риболов, съобщи вестник „Таймс“ във вторник, преди старта на новия кръг от преговори.

Обединеното кралство има възможност до 1 юли да поиска удължаване на действащия в момента преходен период, който е предвидено да приключи през декември.

Австралийският долар се понижи леко до 0.6895 щатски долара, след като в сряда удари петмесечен връх от 0.6982 щатски долара, тъй като в страната беше отчетено рекордно понижение на продажбите на дребно.

„Нагласите на пазарните участници все още са рискови, но оставам с впечатлението, че при някои валути, като например австралийския долар, ралито започва да прегрява”, обобщи Хироши Моримацу, директор за валутните пазари в MUFG Bank в Токио.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща