Еврото поскъпва спрямо долара и йената преди заседанието на ЕЦБ

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шестте основни валути е стабилен в четвъртък, като се понижи незначително с 0.06% спрямо нивата от сряда

Икономика / България
3E news
879
article picture alt description

По време на днешната азиатска търговия еврото укрепва спрямо щатския долар преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ). Повечето експерти и анализатори очакват регулаторът на еврозоната да не променя параметрите на паричната си политика на срещата през октомври, но ще сигнализира за готовността си да увеличи обема на стимулите през декември.

"Очакваме от тази среща ясен сигнал за действие през декември", заяви анализаторът на Natixis Дирк Шумахер, цитиран от CNBC.

"Рисковете за икономическото възстановяване отново се повишават и последните данни за инфлацията са разочароващи, като отново не отговарят на очакванията. Това трябва да постави началото на разширяването на програмата за изкупуване на спешни активи (PEPP) през декември", каза Шумахер, позовавайки се на стартиралата през март от ЕЦБ програма, заради пандемията.

Икономистите и инвеститорите искат да получат сигнал от председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, че регулаторът почти гарантира, че ще предприеме допълнителни мерки за подкрепа преди края на тази година и вероятно ще бъдат разочаровани, ако не получи такъв сигнал, пише Bloomberg.

В азиатската търговия еврото поскъпна с 0.05%, до 1.1741 долара спрямо курса в края на предишната сесия*.

Стойността на европейската валута спрямо японската национална валута се увеличи с 0.1% до 122.660 йени, а доларът нарасна с 0.04% до 104.340 йени.

Банката на Япония запази същите параметри на паричната политика след двудневна среща, която приключи в четвъртък. Краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки остава на минус 0.1% годишно, а доходност по десетгодишните държавни облигации на Япония е около нулата.

В същото време Японската централна банка понижи прогнозата за спад на БВП на страната за текущата фискална година, завършваща през март 2021 г., до 5.5% от очакваните преди това 4.7%, което се дължи главно на по-бавното от очакваното възстановяване на търсенето на услуги. Прогнозата за растеж на БВП на Япония за следващата финансова година е повишена от Централната банка до 3.6% от 33%, според прогнозата през юли.

Експертите на DailyFX.com отбелязват, че търсенето на валути сигурни убежища при сътресения на пазарите ще нарасне в близко бъдеще, тъй като апетитът за риск на пазара е намалял на фона на нарастващата честота на заразените с COVID-19 в Европа и САЩ, както и връщането на някои карантинни мерки.

Тази ситуация ще продължи до настъпване на повратна точка по отношение на заразените с COVID-19 или до разработването на ефективна коронавирусна ваксина, която ще бъде достъпна за широк кръг от хора, според прогнозата на DailyFX.com.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), бе стабилен в четвъртък, като се понижи незначително с 0.06%.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща