Европейският Алианс за чист водород се включва в целта на Брюксел за климатично неутрален ЕС

Водородната стратегия на общността ще бъде разгледана на сегашното заседание на ЕК

Енергетика / Свят
3E news
1050
article picture alt description

Европейската комисия ще се стреми да позиционира Европа като световен лидер по производство на водород чрез нов алианс, ръководен от индустрията. Плановете за това ще бъдат представени на предстоящото заседание, което започва днес.

Обявен през март като част от новата индустриална политика на Комисията, алиансът има за цел да обедини институции на ЕС, национални правителства и представители на индустрията, за да създаде пълна верига от производство и доставки на водород в Европа.

„Европейският водороден алианс ще обедини ресурси, за да осигури достатъчен мащаб и въздействие върху индустриализационните усилия, създавайки импулс към устойчива индустриална водородна екосистема в ЕС“, е записано в доклада на ЕК, цитиран от Euractiv.

Комисията трябва да създаде алианса по време на сегашното си заседание, заедно със свързаните политически „стратегии“ за интеграцията на водорода и енергийния сектор.

Алиансът ще обедини всички сегменти от веригата за производство на водорода - от предлагане до търсене и разпределение, - „за да се постигне скалата за намаляване на разходите и конкурентоспособност“, се казва в проектодокумента, който все още може да претърпи известни промени.

Водородът се разглежда като потенциален сребърен куршум за декарбонизиране на индустрии като стоманената и химическата, които се считат за "трудноадаптиращи се", тъй като изискват високотемпературна топлина и не могат лесно да бъдат електрифицирани. „Цялостното индустриално внедряване изисква системни действия по цялата верига на стойност, от производството на водород и транспорта до промишленото използване като суровина за енергоемките индустрии или като гориво за транспорт или балансиране на възобновяемата електроенергия“, е записано още в документа.

Планове и мащабни инвестиционни проекти

Алиансът ще се стреми да „идентифицира технологичните нужди, възможностите за инвестиции и регулаторните бариери и стимулиращи фактори“, заяви Комисията през март като част от „новата си индустриална стратегия за Европа“.

Според проекта на документ на ЕС, една от ключовите цели ще бъде предоставянето на "План от мащабни инвестиционни проекти в екосистемата с чист водород", който ще се възползва от специален статут на така наречените важни проекти от общ европейски интерес (IPCEI). Нормалните правила на ЕС няма да се прилагат за тези проекти, позволявайки на националните правителства да ги субсидират, без да се налага да спазват обикновено строгите граници на държавните помощи в ЕС.

В по-широк план Комисията заяви, че ще преразгледа правилата си за конкуренция и държавна помощ, за да помогне на европейските компании да достигнат критичния размер, необходим за конкуренцията с индустриалните гиганти в Китай или Съединените щати. Управлението на алианса обаче предизвиква размирици сред групите за опазване на околната среда, които критикуват това, което виждат като едностранчив фаворитизъм в индустрията. Управлението на алианса обаче предизвиква размирици сред групите за опазване на околната среда, които критикуват това, което виждат като едностранчив фаворитизъм в индустрията.

„Буквално се стига до момента кой кой е от газовата индустрия“, казва Тара Коноли, енергиен експерт от „Приятели на Земята Европа“, екологична неправителствена организация.

„Изхождаме с убеждението, че Комисията ще предаде ключовете от водородния сектор в Европа на индустрията на изкопаемите горива“, добави тя и добави, че „компании като Shell и SNAM нямат интерес да произвеждат възобновяем водород и просто искат начин да поддържат Европа закачена към изкопаеми горива“.

Съсредоточаване се върху възобновяемия водород

От проектодокументът на Комисията наистина не се скрива фактът, че новият алианс „ще бъде управляван от промишлеността“. Той обаче добавя, че „алианцът ще включва и всички заинтересовани страни във водородната екосистема“, включително държави-членки и региони на ЕС, синдикати, неправителствени организации, организации за научни изследвания и технологии и гражданско общество.

Членовете на съвета на съюза наистина включват представители от газовия сектор като Shell, Gasunie и SNAM. Но също така включва Michelin и Daimler от страна на мобилността, както и Vettenfall и EDF за електроенергийния сектор.

А групите на гражданското общество също са представени с трима членове, включително Европейската фондация за климата, нестопанска група и IndustriAll - международна синдикална организация.

От ЕК обясни, че алиансът „ще бъде отворен за всички заинтересовани страни във водородната екосистема“, включително индустриалните участници и НПО. „Съюзът ще бъде изграден на принципите на сътрудничество, приобщаване и прозрачност“, заяви говорител на ЕК.

Освен това говорителят каза, че алиансът ще се съсредоточи "върху възобновяемия водород" и "нисковъглеродния водород с много амбициозни намаления на емисиите на CO2 в сравнение добиването на водород посредством фосилни горива, както се прави сега" - ход, който ще гарантира, че всички проекти, финансирани от съюза, са насочени към постигане на целта на блока за климатична неутралност през 2050 г.

Все пак НПО-тата се опасяват, че членовете на индустрията, включени в борда на алианса, ще се сблъскат с конфликти на интереси, когато решават кои проекти да финансират. Но Комисията омаловажи тези страхове, като заяви, че отворената структура на съюза и неговите цели ще предотвратят евентуални конфликти.

„Ангажираността на участниците към амбициозните цели на съюза по отношение на намаляването на емисиите трябва да избягва потенциални конфликти на интереси. Освен това ролята на Комисията в мониторинга на напредъка ще гарантира, че всички инициативи на алианса са напълно приведени в съответствие с целта за неутралитет на климата и ще служат на обществения интерес ", заяви говорителят на ЕК.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща