Европейските акции на плюс, инвеститорите се фокусират върху плана за икономическо възстановяване на ЕС

С най-голямо дневно повишение затвори френският бенчмарк САС 40, а с най-малък – италианския FTSE MIB

Икономика / България
3E news
1006
article picture alt description

Европейските акции се повишиха в сряда, а инвеститорите се съсредоточиха върху новия стимулиращ план за ЕС, но нарасналото напрежение между САЩ и Китай по отношение на Хонконг заглуши оптимизма за глобално икономическо възстановяване.

Обявеният пред Европейския парламент план, наречен Next Generation EU (ЕС от следващо поколение), за възстановяване на Европейския съюз след коронавирусната пандемия от председателя Урсула фон дер Лайен предвижда финансов ресурс от 750 млрд. евро. От тази сума 500 милиарда евро ще бъдат безвъзмездни помощи, а 250 милиарда евро ще са заеми. Бюджетът на новия фонд ще се основава на три основни стълба:  подкрепа за инвестиции и реформи, стимулиране на частните инвестиции и укрепване на здравната сигурност на ЕС.

Вижте още: Еврокомисията предлага фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката на ЕС

Нека припомним, че всичко започна преди 10 дни, когато на 18 май френският президент Емануел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел предложиха съвместен план за възстановяване на икономиката на ЕС след кризата в размер на 500 милиарда евро бюджетни разходи, което обаче предизвика съпротива от Австрия, Дания, Холандия и Швеция.

Тези четири държави представиха свой план, като отхвърлиха германско-френския механизъм за т. нар. социализиране на дълга на страните от ЕС. Те предложиха спешната помощ да бъде предоставена на най-засегнатите от пандемията държави от ЕС под формата на целеви заеми при изгодни условия.

Сред като стана ясно, че има сериозен разнобой в ЕС, Европейската комисия обяви, че разработва свой план, който днес беше представен пред Европейския парламент. Европейската комисия призовава да бъде постигнато политическо споразумение за предложения план до юли, за да се внесе „нова динамика във възстановяването и да се осигури мощен инструмент за изправянето на икономиката на крака и за изграждане на бъдещето“.

Веднага последваха оценки. Една от тях беше на анализаторите на финансовата група Morgan Stanley: „Фондът за икономическо възстановяване на ЕС може да бъде важна повратна точка и с по-ниска рискова премия в региона.“

В същото време инвеститорите се притесняват от нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че Вашингтон може да предприеме следващи действия по отношение на Китай във връзка панирания от Китай специален закон за сигурността в Хонконг до края на тази седмица.

Известно разочарование дойде от индекса на потребителското доверие за френската икономика, който спадна до 93 пункта през май от 95 пункта месец по-рано, но анкетираните от Trading Economics анаризатори прогнозираха по-голям спад в индекса - до 92 пункта. През април индексът на потребителското доверие във Франция спадна с 8 пункта в сравнение с предходния месец март, което беше най-силното понижение откакто се поддържа този индекс от 1972 година.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 0.71% до обед, а банковият, туристическият и автомобилният сектори оглавиха ръста. От националните основни фондови измерители с най-високо повишение беше испанският IBEX 35 (+1.32%), следван от френския САС 40 (+1.12%), германския DAX (+1.02%), британския FTSE 100 (+0.98%) и италианския FTSE MIB (+0.19%). Следобед възходящият тренд се запази, но при някои индекси ръстът се забави.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе и видно, че с най-голямо дневно повишение затвори френският бенчмарк САС 40, а с най-малък – италианския FTSE MIB.

Котировките на авиокомпаниите и туроператорите продължиха да нарастват и в сряда след забележимо покачване в предишната сесия. На върха на общоевропейския индекс Stoxx 600 се озоваха акциите на англо-германския туроператор TUI Group, които прибавиха нови 25.5%, след като във вторник поскъпнаха с 39.7%.

Акциите на британско-испанската International Consolidated Airlines Group S.A. (IAG), в която влизат националните превозвачи на двете страни – British Airways и Iberia, поскъпнаха с 5.4%, след като във вторник нараснаха с 16.3 на сто.

Сред печелившите бяха и книжата на френския производител на автомобили Renault, които се повишава с 15.8%. Във вторник френският вестник „Фигаро“ съобщи, позовавайки се на източници, пожелали анонимност, че компанията ще представи в петък план за намаляване на разходите с 2 милиарда евро и може да съкрати 5 хиляди работни места до 2024 година. Но следващата новина от сряда буквално изстреля акциите на Renault след като френският производител и японските Nissan и Mitsubishi обявиха плановете си да обновят своя крехък съюз, за да намалят разходите и да оцелеят, но не възнамеряват да се сливат.

В съвместно изявление трите компании заявиха, че възнамеряват да се фокусират върху ефективното производство на модели, вместо на обемите, като се очаква броят на марките да намалее с 20% до 2025 година. Освен това, те си разпределят пазарите: Nissan ще заеме водеща роля в Япония, Китай и Северна Америка; Renault в Европа, Русия, Латинска Америка и Северна Африка; а Mitsubishi - в Югоизточна Азия и Океания.

Акциите на веригата от киносалони Cineworld също се покачиха с нови 11%, след като във вторник прибавиха 9 на сто.

Както и във вторник на дъното на Stoxx 600 попаднаха книжата на италианската биотехнологична компания DiaSorin за инвитро, имунна и молекулярна диагностика, както и на други лабораторни тестове за широк спектър от заболявания, които поевтиняха с нови 13%, след като вчера се понижиха с 5.5%, тъй като компанията не потвърди новината от края на април, че разработва тестове за откриване на COVID-19 антитела.

Сред губещите бяха и книжата на швейцарския химически концерн Sika, които се понижиха с 5.1%. Това се случи след новината, че основаната през 1665 година френска Saint-Gobain е продала акции на швейцарската компания за 2.56 млрд. швейцарски франка (2.64 млрд. долара).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща