Европейските акции на печалба, подкрепени от мащабния план за стимулиране на икономиката на ЕС

С най-голямо дневно повишение затвори италианският бенчмарк FTSE MIB, а с най-малко – испанският IBEX 35

Икономика / България
3E news
457
article picture alt description

Европейските акции се повишиха 0 четвъртък за четвърта поредна сесия, тъй като оптимизмът около възобновяване на дейността на компаниите и мащабният план за стимулиране на икономиките на Европейския съюз потушиха опасенията за нарастващото напрежение между САЩ и Китай.

Европейската комисия в сряда предложи пакет на обща стойност от 1.85 трилиона евро за следващия дългосрочен бюджет на ЕС от 2021 до 2027 година и фонд за икономическо възстановяване за 750 млрд. евро, предназначен за страните, които са засегнати от пандемията на COVID-19. „От тези 750 млрд. евро 500 милиарда ще бъдат субсидии, а 250 ще са във вид заеми", каза Урсула фон дер Лайен на пленарна сесия на Европейския парламент в Брюксел.

Икономическата активност във всичките дванадесет американски окръга намалява от април до средата на май, като в повечето от тях значително, поради пандемията на коронавирусната инфекция COVID-19, показва регионалният обзор, публикуван в сряда от Федералния резерв на САЩ (Фед), наречен Бежова книга (Beige Book), заради цвета на корицата. Според много наблюдатели, пазарните участници на фондовите борси не споделят песимизма на Фед, пише MarketWatch.

Във фокуса на инвеститорското внимание продължава да е развитието на отношенията между САЩ и Китай, които наскоро отново се влошиха заради ситуацията с Хонконг, който беше бивша британска колония до юли 1997 година и се ползва със статут на свободен град, заради което се превърна и в един от най-големите световни финансови центрове. Това отдавна не се харесва на Пекин и заради това днес беше внесен законопроект, който да приеме парламентът на Китай, който заседава тази седмица, определен като Закон за сигурност в Хонконг. В сряда президентът Доналд Тръмп заяви, че до края на седмицата ще има отговор от САЩ, ако се приема законът.

В официално изявление на държавния секретар Майк Помпео, публикувано на сайта на Държавния департамент, поясни, че Хонконг не може да продължи да разчита на предишния специален подход на САЩ към този регион, който Вашингтон прилага към него съгласно американското законодателство, дори и след като се върна под управление на Китай. Помпео посочи намерението на Общокитайския народен конгрес (парламентът) да приеме едностранно законопроекта за сигурност в Хонконг.

Индeĸcът нa иĸoнoмичecĸoтo дoвepиe, изчиcлявaн oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия и oбxвaщaщ ceĸтopитe нa пpoизвoдcтвoтo, cтpoитeлcтвoтo, ycлyгитe и тъpгoвиятa нa eдpo и дpeбнo в еврозоната, се повиши през май до 67.5 пункта, докато анализаторите прогнозираха увеличение до 70.3 пункта.

До обед общоевропейският индекс STOXX 600 нарасна с 1%, като лидери по растеж са секторите за пътуване и развлечение, телекомуникациите и производството на автомоболи. Общият измерител, в който са включени 600-те най-ликвидни компании в Западна Европа, нарасна с повече от 30% в сравнение с мартенските минимуми, когато в повечето държави беше обявено извънредно положение заради коронавирусната зараза, тъй като инвеститорите възлагат големи надежди за постепенно възстановяване на икономиките в ЕС.

От регионалните индекси на „сините чипове“ с най-голям ръст беше италианският FTSE MIB (+1.24%), следва от френския CAC 40 (+0.82%), британския FTSE 100 (+0.58%) и германския DAX (+0.57%). Единствен испанският IBEX 35 се понижи с 0.05%. Следобед възходящият тренд се запази, като се ускори при всички индекси, вкл. и IBEX 35, който също затвори в зелената зона.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голямо дневно повишение затвори италианският бенчмарк FTSE MIB, а с най-малко – испанският IBEX 35.

Акциите на британската Cineworld Group с киносалони в 11 държави от Европа, вкл. и България, както и в САЩ и Канада, нараснаха с 25% и се озоваха на върха общоевропейския индекс Stoxx 600. Операторът на кино мрежата заяви, че е постигнал съгласие за условията за получаване на допълнителна ликвидност в размер на 100 милиона долара.

Сред печелившите бяха и книжата на нискотарифната авиокомпания EasyJet, които се повишиха с 5.4%. Британската авиокомпания планира да съкрати с 30% щата си, за да намали разходите, които ще продължат да се свиват и за да се подготви за продължителен период на слабо търсене на полети заради пандемията на COVID-19.

Акциите на френските аерокосмически компании Airbus и Safran се повишиха съответно с 2% и 3.2%, след като щатският производител Boeing обяви, че възобновява производството на пътническите самолети от модела 737 MAX в завод в щата Вашингтон.

Книжата на скандинавската авиокомпания SAS потънаха с 8.2% и се озоваха на дъното на Stoxx 600, след като компанията отчете значителна загуба през второто тримесечие и обяви, че е в интензивни преговори с акционери за набиране на повече финансиране, за да й помогнат да се справи с краха на глобалните въздушни превози.

Сред губещите бяха акциите на британския производител на двигатели и луксозни автомобили Rolls-Royce Holdings, които поевтиняха със 7.9%, след като един от големите инвеститори AKO Capital продаде своя дял в компанията с отстъпка на дъмпингови цени. Книжата на норвежката компания за рециклиране Tomra Systems загубиха 6.3%.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща