Европейски доставчици вече отказват американски LNG заради излишъци на пазара

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
951
article picture alt description

Доставките на американски втечнен природен газ (LNG) за Европа са спаднали двойно. Поради ниските цени на газа, компаниите от Европа не са в състояние да го продадат и отказват получаването на втечнен газ дори и по дългосрочните договори, предвиждащи санкции.

Испанската Naturgy е отказала да получи два товара от LNG (около 200 млн. куб м) от американския терминал Sabine Pass, е поред съобщение на Bloomberg, базирано на участници на пазара.

„Товарите, един от които планиран за април бяха отменение от клиентът Naturgy, компаниите Repsol SA и Endesa SA. Въпреки това ще им се наложи да си платят по договорените тарифи“, пише Bloomberg.

В същото време, американските производители са казали пред S&P Global Platts, че нямат проблем с продажбата на продукцията си. Неприятната статистика за LNG от САЩ обаче се потвърждават и от данни на консултантски компании. Така например, според информационната платформа ICIS, доставките на американски LNG за Европа са спаднали през януари в сравнение с ноември двойно. Ако през миналите месеци доставките са надхвърляли 2 млн. тона (2,8 млрд. куб м), то през февруари са едва малко над 1 млн. тона (1,4 млрд.куб м).

„Разликата между цените на газа от САЩ и Европа почти изчезна, и само въпрос на време бе  някои да започнат да се отказват от товарите“, написа в Twitter Никос Цафос от CSISEenergy.

“Това, че световните цени на LNG са малко над предела на оперативните разходи за производството на втечнения американски газ се знаеше отдавна. Особено сега, когато цените на Henry Hub заради прогнозата за захлаждане се оттласнаха от дъното до 1,8 долара за 1 млн.BTU и се движат по посока на 2 долара, - коментира ситуацията във Facebook енергийният анализатор от Сколково  Александър Собко. „Сметката е проста. Добавяйки към тази цена 15% оперативни разходи за втечняване и 1 долара за доставка за Европа. Получаваме 3,3 долара за милион BTU оперативна себестойност, а цените в Европа сега са на ниво от 3 долара. Да не забравяме, че при  всички случаи вносителите на американски LNG плащат фиксирана цена за втечняване от 2,25 – 3,5 долара (за Naturgy цената е 2,5 долара), без значение от това дали ще купят или не LNG. Тоест  пълната себестойност отдавна е губеща по отношение на цената за реализация по спотови цени“.

Още по-лоша е ситуацията в Азиатско-Тихоокеанския регион, където цените са както и в Европа, но доставката е по-скъпа. Всички надежди на производителите на LNG са свързани с китайския пазар, но заради епидемията, предизвикана от коронавируса, потреблението в страната се срина и държавните компании на Китай също отказват доставките на LNG, който заради рязкото понижение на потреблението няма къде да го съхраняват.

Търговци са разказала пред Bloomberg, че възможността за отказ от покупката на LNG от САЩ обсъждат и двама от японските купувачи.

На американските експортьори ще се наложи да преустановят доставките на втечнен газ през близките седем месеца, независимо от ускоряване от страна на Германия на прехода от въглища към синьо гориво, отбелязват от организацията BloombrgNEF, която извършва проучвания за енергийния пазар.

През първата половина на 2020-те години може да се очаква кратка пауза по отношение на излишъците и корекция на цените. Заводите се строят 4-5 години, инертността е голяма, а също така, както  масовите инвестиции през 2011 – 2015 г. осигуриха настоящия излишък, така и недостатъчните инвестиции през 2016 – 2018 години ще доведат до пускането на нови заводи (за LNG) през 2021 – 2024 г. и коригиране на настоящите дисбаланси“, коментира Собко.

САЩ през тази година планират да пуснат на световния пазар като LNG допълнителни 29 млрд. куб м. В случай, че Китай не спази обещанието си и увеличи в пъти вноса на американски втечнен природен газ, то Европа няма да може да поеме допълнителни количества. Още през октомври анализаторът от Оксфордския институт за енергийни изследвания Mike Fulwood  прогнозира, че през лятото на 2020 г. цената на газа в Европа, която е основен пазар за „Газпром“ ще спадне до 70 долара за хил.куб м.

„Европа дълго бе балансиран пазар за световните доставки на LNG и много добре изпълняваше тази роля през последните 12 месеца, внасяйки 105 млрд. куб м – със 75 % повече спрямо предишния период. През това време цените на борсите на TTF и NBP паднаха до ниво под 140 долара за хиляда кубични метра през третото тримесечие. Европа пое излишъците от LNG, намалявайки потреблението на въглищата и напълни хранилищата.  Ако температурите през предстоящата зима са обичайните и дори малко по-студена, а търсенето на газ в Азия нарасне, то Европа отново ще може да потребява излишъците от LNG. В случай на по-топла зима и слаб ръст в Азия ще видим слабо теглене на газ от хранилищата и слаба потребност от запълването им през следващото лято. Подобен сценарий заплашва със спад на цената в Европа до 70 долара за 1000 куб м през следващото лято“, написа в доклада си анализаторът от Оксфордския институт за енергийни изследвания.

По EADAILY

Докладът, както и други материали на Оксфордския институт за енергийни изследавния, може да прочетете на: https://www.oxfordenergy.org/wpcms/wp-content/uploads/2019/09/OEF-119.pdf?v=461b1990fe86

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща