Евгени Кънев: Зеленият мазут е добро решение за енергетиката ни и околната среда

При комбинирано изгаряне на зелен мазут с въглища в ТЕЦ се спестяват 434 евро от всеки час работа на котела

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
4469
article picture alt description

Алтернативата „зелен мазут“ може да бъде добро решение за българската енергетика в условията на преход към беземисионна енергетика. Това заяви д-р Евгени Кънев, управляващ съдружник в Maconis LLC, по време на Национален дискусионен форум, организиран от Българския енергиен и минен форум.

220 – това е максималният грамаж емисии на квтч енергия е допустима и какво би се финансирало по Механизма за справедлив преход на ЕС.

„Нито един фосилен източник на енергия не отговаря на критерия от 220 грама произведени вредни емисии от един тон гориво. А това с думи прости означава –ако България не намери друг енергиен източник, с който да работят сегашните електроцентрали, те също трябва да бъдат затворени“, заяви Кънев.

Затова и обръщаме внимание на алтернативата „зелен мазут“. „В контекста на Зелената сделка Българската енергетика се намира в много тежко положение, защото ние днес сме зависими от добива на въглища, които са с ниска калоричност. Геополитически сме зависими от Русия за вноса на редица видове горива, имаме и високи цени на енергията за бизнеса. Знаете и проблемите с опазването на околната среда. И това, което се забелязва е, че сякаш няма алтернативни решения на статуквото – а и не само това: българската политика бе шокиращо ангажирана с назадничеви решения като решенията за Uber и Airbnb. Сега депутатите решиха да защитават българските въглищни централи“, обясни специалистът.

Според Кънев дори и страната ни да да се включи в платформата „Въглищни региони в преход“ ние поемаме ангажимента да не затваряме нашите въглищни централи в дългосрочен план.

Защо зеленият мазут може да бъде отговор на всички тези предизвикателства? Първо това е възобновяем енергиен източник и не е зависим от вноса, той е природосъобразен и решава до голяма степен екологичните проблеми. Зеленият мазут също така е висококалориен, запазва своите свойства много дълго време и е лесен за складиране и транспортиране. Тоест този източник отговаря до голяма степен на всички предизвикателства, които стоят пред нашата енергетика.

„По същество зеленият мазут е с високо съдържание на водород и този водород се отделя по време на горенето. В сравнение с другите видове горива, зеленият мазут е с много високо калорично съдържание – около 17 000 kcal/kg, a при кафявите въглища това количество е 3500 kcal/kg.  Това гориво може да се използва в котелните инсталации на предприятията, оранжериите, обществените сгради и транспорта.

Ние имаме планиран експеримент в ТЕЦ „Марица Изток 2“, където са изчислени какви показатеи биха се постигнали в котелите при производството на 88 мвтч електроенергия. В класическия вариант се използват 150 тона въглища. При комбинирано изгаряне със зелен мазут се използват 105 т въглища и 45 т зелен мазут. Общо вредните емисии CO2 веднага спадат с 35-40% do 67,8 тона въглероден диоксид“, обясни Кънев в своята презентация.

Той добави, че цената при един час работа на този котел при стандартно изгаряне само на въглища струва 1447 евро с цената на плащаните CO2 квоти. Но при комбинираното изгаряне със зелен мазут цената пада до 1013 евро с включената стойност на вредните емисии. Така се пестят по 434 евро от работата за един час за един котел. „И това не е при цялостно използване на зелен мазут, а само ако частично се замени основното гориво въглища“, обясни той.  

По думите му зеленият мазут е добро решение за нашата енергетика – и по отношение на енергийната независимост, и по отношение на замяната на основните енергийни горива, каквито са въглищата.  Така ще бъде запазена и нуждата от работници по време на прехода към беземисионна енергетика и същевременно да се осигурят ресурси при последващото освобождаване и спиране на работата на тези мини. Тогава може да се вземат добри практики и да се види как да се намери подходяща работа на всички тези миньори.

Консервираните мини са превърнати в различни нови културни средища – има музей на минното дело, а други стари мини са превърнати в кафенета и барове дори.

Наред с всичко друго зеленият мазут може да спомогне и за конкурентната цена при производството на електроенергия. Ние в момента харчим милиарди за газова инфраструктура и планираме огромни суми за АЕЦ „Белене“. Със зеления мазут се увеличава и КПД на съществуващите централи, може да се запази и работата на сегашните ТЕЦ, които да не бъдат изцяло консервирани, а да се използват още, но с друго основно гориво, категоричен бе експерт.   

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща