Доларът стартира новата седмица с понижение при нарастващ апетит за риск на финансовите пазари

Еврото се повиши с 0.05% до 1.1636 щатски долара за едно евро, а спрямо паунда доларът загуби 0.25% до 1.2770 щатски долара за една британска лира

Икономика / България
3E news
356
article picture alt description

По време на днешната азиатска търговия доларовият индекс спада на фона на нарастващия апетит за риск на финансовите пазари, подкрепен от лекото покачване на оптимизма на пазарните участници пред перспективите за нов стимулиращ финансов пакет в САЩ. В същото време съмненията за възстановяване на най-голямата икономика в света продължават преди поредицата от икономически данни и политически събития в САЩ.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси и министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин възобновиха разговорите миналия петък по следващата програма за подкрепа на икономиката заради кризата, причинена от пандемията на коронавируса.

"Те се договориха да продължат преговорите през следващите дни" - каза говорителят на Пелоси. По-късно самата Пелоси заяви, че счита за възможно Конгресът да приеме нова програма от мерки за подкрепа на икономиката, въпреки, че предишните преговори между демократите и републиканците бяха в задънена улица.

Инвеститорите очакват и първия дебат за президент на САЩ във вторник, тъй като неизвестните около предстоящия вот в началото на ноември се увеличават, след изявлението на президента Тръмп, че няма да признае резултатите, ако загуби, заради съмнения в манипулация на вота.

„Все още има хора, които се опитват да залагат на изборите и затова ще проследят с повишено внимание телевизионния дебат “, каза Киосуке Сузуки, директор на валутинте пазари в Societe Generale в Сингапур. В неделя „Ню Йорк таймс“ съобщи, че президентът Доналд Тръмп е платил изключително малко данъци върху доходите през последните години, тъй като големите загуби на предприятията от неговия бизнес компенсираха стотици милиони долари приходи.

Седмицата ще предостави на пазарите и повече икономически данни за САЩ, които ще помогне на търговците да оценят здравето на най-голямата икономика в света. Това са данните за доверието на потребителите във вторник, проучването на производствената активност и данните  за потребителите в четвъртък, а в петък ще лъдат обявени данните за работните места.

Индексът на долара ICE, който проследява съотношението на зелените пари спрямо шестте основни валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадски долар, британската лира и шведска крона), спадна до 94.530 пункта, като загуби 0.14% спрямо търговията в петък*. Миналата седмица индикаторът достигна двумесечен връх от 94.745 пункта и отчете най-големия си седмичен ръст от началото на април.

Еврото се повиши с 0.05% до 1.1636 щатски долара за едно евро. В същото време доларът се понижи с 0.3% спрямо японската йена до 105.290 йени, след като в петък затвори на ниво от 105.580 йени за един долар.

Спрямо британския паунд зелените пари загубиха 0.25% до 1.2770 щатски долара за един паунд, а спрямо австралийския долар се понижиха с 0.31% до 1.4170 щатски долара за един австралийски.

Турската лира отново е на загуба, като спадна с 1.6% до рекордно ниско ниво от 7.8000 лири за един долар. Турската лира радваше на рядък скок след повишаването на лихвените проценти в края на миналата седмица, но печалбите бързо се стопиха заради скептицизма на инвеститорите относно краткотрайния ефект на повишените лихви върху търговците на турски лири на финансовите пазари.

*Котировките са актуални към 9.45 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща