Доларът се възстановява, нов скок на биткойна

Инвеститорите очакват подробности за обещаните от Байдън социалните и икономически стимули в САЩ

Икономика / България
Георги Вулов
494
article picture alt description

В четвъртък доларът отскочи от почти тригодишните минимуми спрямо основните си конкуренти, подпомогнат от по-високата доходност на щатските облигации, а днес се очаква новоизбраният президент Джо Байдън да представи плановете си за масивен фискален стимул.

Доларовият индекс съхрани ръста си от сряда в ранните азиатски сделки, тъй като инвеститорите продължават да се отдръпват от мечите залози. Доларът се повиши в четири от последните пет търговски сесии, тъй като перспективата за по-големи стимули оказа натиск върху американските държавни облигации, което беше и основната причина доходността на държавните дългови книжа да надхвърли 1% за първи път от март миналата година.

Биткойнът също запази печалбата от 10%, която реализира в сряда, след като се възстанови от спада с близо 12 000 долара от рекордното си ниво от 42 000 долара, достигнато през миналата седмица.

В четвъртък Байдън ще представи плана си за отпускане на „трилиони“ долари за борба с пандемията. Доходността от 10-годишните държавни облигации се повиши, след като CNN съобщи, че общият пакет ще бъде около 2 трилиона долара, което подкрепи и долара.

Много анализатори обаче очакват възстановяването на валутата да бъде временно. Напоследък броят на мечи залозите към долара намаляват.

В по-дългосрочен план те очакват по-големите стимули за САЩ да подкрепят апетита за риск, оказвайки натиск върху долара, традиционно възприеман като валута-убежище при пазарни сътресения.

Мисля, че позиционирането в рискови активи се превръща в проблем, така че може да има кратко свиване на долара в краткосрочен план“, прогнозира за „Ройтерс“ Шусуке Ямада, главен валутен анализатор за азиатските пазари в клона на Bank of America в Токио. Той очаква с нетърпение постепенното отслабване на долара през 2021 г.

От средата на март валутните спекуланти активно работят за по-евтин долар за сметка на нарастващия апетит на инвеститорите за по-рискови активи, който намалява търсенето на американската валута.

Доларовият индекс, който отчита съотношението на зелените пари спрямо шестте основни валути, добави нови 0.1% до 90.431 пункта след нарастване с 0.3% за една нощ. На 6 януари измерителят спадна до 89.206 пункта за първи път от март 2018 година*.

Еврото се понижи с 0.07% до 1.2148 щатски долара, след като в сряда спадна с 0.4%.

Доларът прибави нови 0.18% до 104.040 йени, към ръста си от 0.1% в сряда.

Биткойнът практически не се промени съществено, достигайки 37 420 долара в четвъртък, в сравнение с 30 261.13 долара от 11 януари, началото на настоящата седмица. Но все още е далеч от рекорда си от 42 000 долара по-рано през миналата седмица.

Интересът към криптовалутата скача рязко, тъй като институционалните инвеститори започнаха активно да я купуват, виждайки в нея средство за защита срещу инфлацията и лесен начин за бърза печалба, ако тя стане по-широко разпространена.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща