Доларът се бори за печалба с конкурентите си, след най-дългата губеща серия от десетилетие

Спрямо кошницата от шестте основни валути индексът на зелените пари се повиши слабо до 93.339 пункта, отдалечавайки се от двегодишното дъно, достигнато миналата седмица

Икономика / България
3E news
260
article picture alt description

Американският долар се бори с основните си конкуренти за печалба при рядко срещано рали в понеделник, след най-дългата му губеща серия от десетилетие, която остави голяма част от пазара недостатъчно осигурен с валута и под натиск, заради очакванията на всякакви оптимистични новини.

Мечките на пазара* бяха изолирани от по-добрите данни за пазара на труда в САЩ от петък, които повишиха доходността на щатските облигации преди Министерството на финансите да предложи на пазара нови дългови книжа за 112 милиарда долара тази седмица. В крайна сметка доларът завърши търговията в петък на загуба за седма поредна седмица.

„Нашето портфолио е позиционирано в продължение на няколко седмици за малко по-слаб долар заради нарастващия брой на заразени с COVID-19 в САЩ, което отвори пропаст между краткосрочните икономически резултати, особено спрямо Европа, съобщиха за „Ройтерс“ анализатори от JPMorgan. - Нашите позиции бяха съсредоточени към еврозоната, заради структурното подобрение на европейската политика след споразумението за създаване на възстановителен фонд на Европейския съюз.“

Еврото се повиши с 0.06% до 1.1793 щатски долара в понеделник**, като преди това миналата седмица достигна двугодишен връх от 1.1915 долара.

Оборотът беше слаб в Токио, където понеделник е неработен ден заради най-новия празник на страната – Деня на планината, който се чества от 2016 година. Пазарните участници се притесняват и дали политиците в САЩ ще успят да се споразумеят за нов пакет от фискална подкрепа за икономиката в размер на 1 трилион долара, засегната от коронавирусната пандемия, което също ограничава сделките на валутните пазари.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси и министърът на финансите Стивън Мнучин в неделя обявиха, че са готови да рестартират преговорите за фискалната помощ срещу COVID-19, след като президентът Доналд Тръмп подписа няколко указа, заобикаляйки Конгреса в подкрепа на населението и икономиката. Той отмени някои данъци върху заплатите, повиши с нощи 400 долара размера на обезщетенията за безработица и въведе мерки за облекчаване на студентския дълг.

Спрямо кошницата от шестте основни валути индексът на американския долар се повиши слабо до 93.339 пункта, отдалечавайки се от двегодишното дъно, достигнато миналата седмица.

Щатският долар беше малко по-стабилен спрямо йената на ниво от 105.810 йени, след като в края на миналата седмица спадна до 104.170 йени.

Инвеститорите останаха предпазливи и заради новата ескалация на напрежението в китайско-американските отношения преди търговските преговори между двете страни, насрочени за 15 август, особено след като Вашингтон наложи нови санкции срещу висши служители в Хонконг и Китай.

Евентуален провал на преговорите ще бъде в полза на долара и сигурния швейцарски франк, но за сметка на японската йена и стокови валути като австралийския и новозеландския долари.

Тази седмица се очакват и статистически данни от двете най-големи икономики в света и Европа. В САЩ ще бъдат обявени потребителските разходи в сряда и продажби на дребно в петък, от които ще стане ясно какво е състоянието на икономиката, въпреки че последният кръг от социални ограничения в много щати забави малко икономическия растеж.

Тази седмица предстоят и редица китайски данни, които се очаква да покажат непрекъснатото икономическо възстановяване. За ЕС са планирани данните за производствената активност в еврозоната и ЕС-27.

Досега данните показаха, че китайската фабрична дефлация е спаднала през юли, заради повишените цени на петрола в световен мащаб, а производствената активност се покачва и се насочва към нивата преди коронавирусната пандемия.

* Мечката е играч на пазара, който счита, че цената на съответния финансов инструмент ще се понижи. Обратното на бика.

**Котировките са актуални към 9.30 часа българско време, източник „Ройтерс“.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща