Доларът продължава да поскъпва, подкрепен от повишената доходност на американските облигации

Спрямо кошница от шестте основни валути индексът на зелените пари ускори повишенето си до 93.846 пункта

Икономика / България
3E news
306
article picture alt description

Поскъпването на долара от вчера продължава и в сряда, след като скокът на доходността на държавните облигации на САЩ го изтласка по-високо спрямо японската йена, а новозеландският долар за кратко слезе на едномесечно дъно, след като централната банка в Уелингтън удължи програмата си за изкупуване на облигации.

Доходността от 10-годишните дългови книжа на САЩ, която се повишава, като достигна най-голямата си печалба за два месеца в края на търговията във вторник преди най-големия засега аукцион на нова емисия 10-годишни облигации, планиран за по-късно в сряда.

Това предизвика масови разпродажби на злато, засега предимно в Азия, и притисна йената, тъй като по-добрата възвръщаемост на американския дълг примамва инвеститори, вкл. и от Япония, чиито дългови книжа са с нулева доходност.

Йената се понижи с 0,24% до 106.730 йени за долар, което е най-ниската стойност от 24 юли насам*. Цената на златото, която спадна приблизително със 7% за два дни, повлече и австралийския долар, тъй като Австралия е вторият най-голям производител на злато в света.

Aвстралиецът спадна с 0.35% до 0.7120 щатски долара, докато новозеландският долар се свлече с с 0.5% до 0.6547 американски долара за едно киви.

Финансовите пазари се повлияха и от забавеното споразумение между републиканци и демократи в Конгреса на САЩ заради нов стимулиращ пакет, което сложи негативен отпечатък върху настроенията на инвеститорите.

Скокът на доходността на щатските облигации беше обусловен както от предстоящото пласиране на нова емисия от 10-годишен дълг тази седмица, така и от усещането, че глобалното възстановяване изглежда по-широко и по-стабилно. Пазарът приветства, макар и сдържано, регистрираната от Русия ваксина срещу COVID-19.

Вижте още: Русия регистрира първата в света ваксина срещу коронавируса, обяви президентът Владимир Путин

„Инвеститорите започнаха да изкупуват обратно доларите, които са продали срещу йената“, каза за „Ройтерс“ Мицуо Имаизуми, главен анализатор за валутните пазари в Daiwa Securities, добавяйки, че доходността на американските облигации продължава да се увеличава.

Спрямо кошница от шестте основни валути индексът на долара ускори нарастването си, след като миналия петък напрежението между САЩ и Китай започна да нараства, когато президентът Доналд Тръмп издаде указ, който забранява на американци да плащат на собствениците на китайските приложения TikTok за видео и WeChat за информация и онлайн разговори. За последно* индексът се повиши до 93.846 пункта.

Спрямо еврото зелената валута нарасна с 0.08% до 1.1726 долара за едно евро, а спрямо британския паунд увеличи печалбата си от вторник, заради по-слабите от очакваните данни за британските работни места, като достигайки 1.3041 долара за един паунд, което представлява нарастване с 0.05% спрямо нивата при затваряне на търговията във вторник.

Индексът на долара се понижи с 9% от тригодишния връх, който достигна през март, и загуби само 4% през юли, оставяйки инвеститорите разделени дали подкрепата, която зеленият долар е намерил през август, представлява отскачане или пауза на неговия спад.

В Нова Зеландия централната банка запази основните лихвени проценти, както се очакваше, но удължи продължителността на програмата си за изкупуване на облигации, и обяви, че не изключва възможност за отрицателни лихвени проценти в бъдеще. Това не изненада съществено пазара, с изключение на новозеландския долар, който бързо се срина с 0.5%, до 0.6547 щатски долара за едно киви.

Десетгодишният държавен дълг на Нова Зеландия се понжи с около 5 базисни пункта, което отразява малък спад на кривата, но кивито започна да се възстановява леко от едномесечното си най-ниско ниво от 0.6524 щатски долара.

На хоризонта са американските данни за инфлацията през юли, които ще бъдат обявени по-късно в сряда, и се очаква да покачат нарастване на потребителските цени до 1.1% на годишна база от 1.2% през юни.

Инвеститорите ще продължат да търсят признаци, че политическата безизходица във Вашингтон относно следващия стимулиращ пакет може да бъде преодоляна, тъй като демократите и републиканците се обвиняват взаимно за изпадналите преговори в задънена улица, което се отразява американските акции.

*Котировките са актуални към 10 часа българско време.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща