Доларът под силен натиск, доближава тригодишно дъно

Индексът ICE, който измерва съотношението на щатския долар спрямо шестте основни валути, се понижи с 0.2%

Икономика / България
Георги Вулов
590
article picture alt description

Американският долар, който е възприеман като сигурно убежище , се доближава до тригодишен минимуми спрямо по-рисковите валути в четвъртък, тъй като потвърждението на Федералния резерв на САЩ (Фед), че няма да променя фискалната си политика, вкл. и основните лихви, стимулира търговската рефлация.

Щатският долар се срина до нови минимуми спрямо австралийския и канадския долар и се задържа около ниските нива спрямо валутите на Великобритания и Нова Зеландия, достигнати в сряда.

Председателят на Фед Джером Пауъл повтори в сряда, че централната банка няма да коригира фискалната си политика, докато икономиката не покаже явни признаци на подобрение и ще наблюдава всеки краткосрочен скок на инфлацията. Речта му в Комитета за финансови услуги към долната Камара на представителите в Конгреса беше своеобразно повторение на изказването му пред Сената от вторник.

"Пауъл ясно даде да се разбере, че икономическото подобрение, което наблюдаваме до момента, няма да принуди Фед да затегне паричната си политика“, написа Родриго Катрил, валутен анализатор в National Australia Bank, в съобщение до клиентите, с което разполага и „Ройтерс“.

Достъпните финансови условия, обещанието за нови фискални стимул и ускореното ваксиниране срещу COVID-19 накараха хората да инвестират в т. нар търговска рефлация, имайки предвид нарастването на икономическата активност и на цените – производствени и потребителски. В същото време обвързаните със суровините валути могат да се възползват от увеличената глобална търговия.

„Доларът вероятно ще отслабне още повече с течение на времето, когато икономиката се съживи и вниманието върху рефлационната търговия нарасне“, каза за „Ройтерс“ Барт Уакабаяши, мениджър на токийския клон на State Street Bank and Trust и допълни: "Виждаме много силен възходящ натиск, особено върху цените в САЩ."

Индексът ICE, който измерва съотношението на щатския долар спрямо шестте основни валути, се понижи с 0.2%*.

Австралийският долар се повиши с 0.15% до 0.7979 щатски долара, доближавайки се нов тригодишен връх.

Канадският долар също се доближи до тригодишен ръст спрямо щатския долар, като нарасна с 0.10% до 0.7998 американски долара за един канадски.

Валутата на Нова Зеландия се търгува на ниво от 0.7434 щатски долара, отдалечавайки се достигнатия в сряда тригодишен максимум от 0.7455 американски долара за едно „киви“.

Паундът поскъпна с 0.1% до 1.4161 щатски долара, след като вчера достигна връх от 1.43 долара за първи път от април 2018 година насам.

През февруари британската национална валута може да демонстрира максимален растеж на фона на скока на доходността на британските държавни облигации, предизвикан от подобрените икономически прогнози и ускоряващия се темп на ваксинирането в страната, пише Financial Times. От началото на този месец паундът е спечелил над 3% спрямо долара и еврото, а от края на миналата година британската лира е нараснала с повече от 4% спрямо единната европейска валута. Междувременно доходността от десетгодишните държавни облигации на Обединеното кралство през февруари се е увеличила с над 0.4 процентни пункта, доближавайки се до нивата от 2016 година.

Анализаторът на Bank of America Камал Шарма отбеляза пред „Ройтерс“, че „неадекватният“ отговор на Великобритания на пандемията през 2020 г. е „променен драстично заради ускореното ваксиниране през 2021 г., затова не виждаме причина паундът да не продължи настоящото си рали".

Еврото нарасна с 0.25% до 1.2195 щатски долара и се доближава до едногодишния си пик от 1.2201 долара, достигнат по-рано тази седмица.

В същото време, обаче, доларът се стабилизира спрямо друга основна валути, възприемани също като сигурно убежище, нараствайки с 0.18% до 106.060 японски йени. Докато спрямо швейцарския франк, възприеман също като една от валутите убежища, щатският долар се понижи с 0.12% до 0.9052 франка за един американски долар.

В четвъртък инвеститорите очакват да бъдат публикувани ревизираните данни за промяната в БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на 2020 г.

*Валутните курсове са актуални към 10.30 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща