Доларът на печалба спрямо всички основни валути

Поредното нарастване на доходността на държавните облигации притиска цените на акциите и увеличава търсенето на американската валута

Икономика / България
Георги Вулов
514
article picture alt description

Американският долар се повиши в понеделник, изкачвайки се до три и половина месечен връх, тъй като рязкото покачване на доходността на държавните облигации изплаши инвеститорите на фондовите пазари и ги накара да се насочат към щатския долар, което повиши търсенето му.

След като спадна с 4% през последното тримесечие на 2020 г., американският долар нарасна с 2.4% от началото на 2021 година до момента спрямо основните си конкуренти, тъй като инвеститорите очакват повишената доходност на американските облигации да повишат привлекателността на зелените пари.

„Нарастващите доходност на облигациите в САЩ притиснаха пазара на акции и подкрепиха щатския долар“, казват в ежедневна бележка стратезите на UBS. „Федералният резерв на САЩ (Фед) продължава да се държи безмилостно, но председателят му Джеръм Пауъл избра да не отстъпва срещу по-високата доходност, осигурявайки по-нататъшна краткосрочна подкрепа на пари“, съобщиха анализаторите на банката UBS до клиентите на кредитната институция, получено и в „Ройтерс“.

"Силното икономическо възстановяване в САЩ и Китай, както и перспективите за скорошното заделяне от Вашингтон на голям нов стимулационен пакет, подкрепят позитивните настроения на пазарите. Но нарастването на доходността на дълговите книжа кара инвеститорите да се съмняват в адекватната реакция и оценка на участниците на пазара на акции. При такива обстоятелства купуването на долар се осъществява „по подразбиране“, каза за „Ройтерс“ Дейвид Форестър, валутен анализатор във френската банка Credit Agricole.

Трендът на доходността се различават по основните пазари. Докато в САЩ доходността се увеличи със солидните 10 базисни пункта миналата седмица, доходността на германските държавни облигации спадна с близо 5 базисни пункта, пращайки еврото до почти четиримесечно дъно под нивото от 1.19 долара за едно евро. В понеделник общата европейска валута продължи да пада с нови 0.28% до 1.1883 щатски долара*.

Анализаторът на Банката на Англия (BofA) Атанасиос Вамвакидис твърди, че мощният микс от стимули на САЩ, по-бързото социално отваряне и по-добрата нагласа на потребителите действа в полза на долара. Той припомни, че Сенатът на САЩ прие плана на президента Байдън за подпомагане срещу COVID-19 в размер на 1.9 трилиона долара, ден след като зашеметяващи доклад за работните места в САЩ изпрати доходността на облигациите до най-високото им ниво от ноември 2020 г.

Индексът ICE, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути, достигна 92.201 пункта, нараствайки в понеделник с 0.3%.

Австралийският долар се понижи с 0.14% до 0.7675 щатски долара и се отдалечи от 0.7696 щатски долара, ниво, при което затвори в петък. Понижението при новозеландския долар беше по-слабо, с 0.9%, до 0.7145 американски долара, след като в петък отчете ръст от 0.4% до 0.7195 щатски долара.

Търсенето на т. нар. антиподни валути (австралийски, новозеландски и канадски долари) заради обвързаността им с глобалната търговия със суровини.

Американският доларът се задържа близо до едномесечен връх спрямо британския паунд на ниво 1.3819 щатски долара. Спрямо държавно защитената нискодоходна йени, валутният курс на американския долар е стабилен на ниво от 108.350 йени, след като в петък достигна деветмесечен връх от 108.645 йени за един щатски долар.

*Валутните курсове са актуални към 10.00 часа българско време.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща