Доларът на загуба, негативното въздействие на пандемията върху американската икономика притеснява инвеститорите

Индексът на зелените пари спрямо кошницата от шестте основни валути се възстанови частично до 93.423 пункта, след като в петък достигна най-ниската си стойност от 92.538 пункта, отчетена през май 2018 година

Икономика / България
3E news
349
article picture alt description

Американският долар бързо изтри печалбите си от сутринта в понеделник, тъй като нарастват притесненията на инвеститорите за забавяне на икономическото възстановяване на САЩ заради коронавирусната пандемия, които притискат отново щатската валутата след кратко възстановяване в края на миналата седмица.

Еврото се търгува почти непроменено на ниво от 1.1771 щатски долара*, след като спадна в началото на сесията до 1.1741 долара, макар че все още е с малко повече от цент под 2-годишния връх, достигнат в петък на ниво от 1.1908 долара за едно евро.

„При общата европейска валута са налице някои технически признаци за свръх купуване в краткосрочен план, а дългите позиции на спекулантите достигнаха рекордно ниво“, заяви за „Ройтерс“ Минори Учида, главен валутен анализатор в MUFG Bank в Токио. „Но спадът на долара вероятно ще продължи. Основните лихви в САЩ са най най-ниско ниво, дори когато страната има голям дефицит по текущата сметка, каквато ситуация отдавна не сме имали“, прогнозира анализаторът.

Доходността на държавните облигациите в САЩ спадна до най-ниското си ниво след предизвиканата от пандемията пазарна криза през март, когато лихвата на 10-годишните дългови книжа се доближи до 0.50%, подкопавайки привлекателността на долара.

Привлекателността на американските облигации спадна още повече, когато очакванията за инфлацията не се оправдаха, и доходността на защитените от инфлацията 10-годишни държавни облигации спадна до рекордно ниско ниво, под минус 1%.

Доларът спадна до 105.90 йени, като изтри сутрешните си печалби, когато се повиши до 106.44 йени за един долар. Зелените пари все още са над четири и половина месечния си минимум от 104.19 йени, достигнат в петък, предизвикан частично от традиционното изкупуването на щатски долари в края на месеца.

Индексът на зелените пари спрямо кошницата от шестте основни валути се възстанови частично в понеделник до 93.423 пункта, след като в петък достигна най-ниската си стойност от 92.538 пункта, отчетена през май 2018 година

Инвеститорите имат причини да се притесняват заради икономическите перспективи на САЩ, тъй като все още политиците не са постигнали сделка за наливане на повече пари в най-голямата световна икономика, дори и след като срокът за изплащане на по-големи обезщетение за безработица на стойност около 75 милиарда долара на месец и представляващи близо 5% от личните доходи, изтече в петък.

Шефът на Белия дом Марк Медоуз заяви в неделя, че не е оптимист по отношение на скорошно постигане на споразумение относно законодателството за предоставяне на помощ на американците, най-силно засегнати от коронавирусната пандемия.

Нарастващият фискален дефицит на САЩ заради финансиране на икономическите стимули накара агенция Fitch понижи перспективата си за кредитния рейтинг на Съединените щати от стабилна на отрицателна заради влошаването на състоянието на обществените финанси и липсата на вдъхващ доверие план за фискална консолидация.

Въпреки че пазарът не е показал незабавна реакция на понижение кредитен рейтинг, който отбеляза рязък контраст с този на Европейския съюз, след като другата световна агениця за кредитен рейтинг Standard and Poor's да повиши перспективата си за кредитния рейтинг до положителна от стабилна.

Инвеститорските нагласи към еврото се подобриха, след като миналия месец лидерите на Европейския съюз се договориха за създаването на фонд за възстановяване на икономиката в размер на 750 милиарда евро, като същевременно поеха и съвместен дълг за договорената сума, което беше определено като „историческа стъпка“ за сътрудничеството в ЕС.

„Сделката за фонда може да допринесе за преминаване на валутните резерв от щатски долари в евро“, прогнозира Зак Пандл, мениджър за валутните пазари в банката Goldman Sachs в Ню Йорк.

„Перспективите за еврото като резервен портфейл изглеждат по-ярки. По-специално, новият европейски фонд за възстановяване разрешава два основни проблема, които възпрепятстваха интернационализацията на единната валута - макроикономическа нестабилност поради ограничени фискални трансфери и недостиг на високо оценени ликвидни облигации", обясни специалистът.

Появиха се и някои спекулации на търговци, че големият спа на долара от края на миналия месец е бил предизвикан отчасти и от преразпределяне на валутните резерви.

Пазарните участници наблюдават също и нарастващото напрежението между Вашингтон и Пекин на много фронтове, включително търговията, технологиите и геополитиката. През последните дни президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да забрани китайската платформа за споделяне на видео TikTok на компанията ByteDance.

Държавният секретар Майк Помпео заяви в неделя, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп в близките дни ще обяви нови мерки срещу заплахите за националната сигурност, свързани с популярни китайски приложения в мрежата. В интервю за Fox News, Попмео каза, че става дума за широк спектър от рискове, породени от китайските програмни продукти, вкл. и TikTok, както и за други програми, събиращи лични данни на американски граждани.

По-късно стана ясно, че президентът Тръмп е дал срок от 45 дни Microsoft да придобие TikTok за 50 млр. долара преди да забрани платформата на територията на САЩ.

*Котировките са актуални към 10.30 часа българско време.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща