Доларът започва седмицата на загуба в очакване на нови икономически данни и корпоративни отчети

Индексът на зелените пари спрямо кошницата от шестте основни валути се понижи с 0.2% в понеделник до 96.452 пункта

Икономика / България
3E news
319
article picture alt description

Американският долар се понижи в азиатската търговия в понеделник, тъй като инвеститорите се стремят да натрупват икономически данни от целия свят и за печалбите на корпорациите в САЩ, за да преценят дали е оправдан предпазливия оптимизъм на пазарите за икономическото възстановяване от коронавирусната пандемия.

Зелените пари приключиха третата си седмица на загуби в петък, тъй като инвеститорите купуваха предимно чувствителни към риска валути като заложиха на перспективата, че най-лошото от значителното въздействие на пандемията върху икономиката е приключило.

Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути се понижи с 0.2% в понеделник до 96.452 пункта*.

Случаите на заразени с коронавирус в САЩ скочиха през уикенда, а най-голямо увеличение отчете щата Флорида с над 15 000 нови случая за 24 часа, което е рекорд за един щат, изпреварвайки пиковия удар в Ню Йорк през април.

Последните данни от университета „Джон Хопкинс“, обобщени от Ройтерс“ към 6 часа сутринта по Гринуич, показват, че заразените с COVID-19 в света са 12 939 196 души, от които 567 357 са загиналите, а 6 864 055 са излекувани. В САЩ, където най-много са заразените, техният брой е достигнал 3 319 579 души, от които починалите са 135 039, а излекуваните са 1 012 490.

„Нарастващите случаи на заразени с коронавирус не се притеснителни, но в момента пазарите изглежда смятат, че все още има някакво резерви до ситуацията, при която болниците ще се препълнят и ще принудят властите да въведат нови драстични ограничения върху икономиката“, каза за „Ройтерс“ Юкио Ишизуки, старши валутен анализатор в Daiwa Securities в Токио.

Надеждите за разработване на лекарства и ваксини срещу болестта също подкрепят рисковите настроения, както и публикуваните напоследък икономически показатели, които показват положителния ефект от възстановяване от социалното и икономическо блокиране.

„Наблюдаваме бързо възстановяване след бърз спад на различни икономически данни преди това. Но гледайки напред, подобрението може да се забави или дори може да видим влошаване предвид евентуална втора вълна от заразата“, каза за „Ройтерс“ Масафуми Ямамото, главен валутен анализатор в Mizuho Securities.

„Седмичната оценка на доверието на потребителите в Австралия спадна след скок на заразените в Мелбърн, което може да се случи и в САЩ, където пандемията е с много по-големи размери“, отбеляза анализаторът.

Данните за американската инфлация за юни ще бъдат обявени във вторник, докато за продажбите на дребно, ключов показател за потреблението, ще бъдат публикувани в четвъртък.

Сезонът на корпоративните отчети в САЩ ще започне тази седмица, които ще предоставят още един прозорец за оценка на мащаба на щетите, както и възстановяването от пандемията.

„Очаквам борсовите пазари да останат стабилни, а доларът леко да отслабне, но всички ще се изнервят от евентуална корекция, която може да бъде предизвикана от влошаването на предстоящите икономически данни“, каза Казушиге Кайда, мениджър за валутните продажби в State Street Bank в Токио.

Еврото се повиши с 0,28% до 1.1329 щатски долара, като запази темпа на бавно покачване от края на миналия месец.

Позиционирането на единната европейска валута зависи от планираната за 17-18 юли среща на високо равнище на ЕС, на която лидерите трябва да преодолеят разногласията си за бюджета за следващия програмен период 2021-2027 година и размера на икономическите стимули за борба с коронавирусната пандемия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи по-малък съвместен бюджет на ЕС в размер на 1.074 трилиона евро, който е по-малък от предлагания бюджет от Европейската комисия, който е в размер на1.85 трилиона евро, за да бъдат удовлетворени претенциите на северните страни-членки.

Британският паунд също спечели, като се повиши с 0,27% до 1.2654 щатски долара, като се доближи до триседмичния си връх от 1.2668 долара, докоснат миналата седмица.

Австралийският долар добави 0.38% до 0.6975 щатски долара за един австралийски.

Американската валута загуби малка позиция от 0.01% спрямо сигурната японска йена, до 106.900 йени за един щатски долар, като остана близо до двуседмичното си дъно от 106.635 йени, достигнат в петък.

Инвеститорите са насочили погледи към Китай, където икономическото възстановяване набира скорост, тъй като огнищата на зараза до голяма степен се ограничават.

Китай ще публикува своите данни за търговията за юни във вторник, а група от други данни, включително БВП за второто тримесечие се очакват в четвъртък.

Китайският юан спечели 0.15% до 7.0006 юана за един щатски долар.

*Котировките са актуални към 9 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща