Доларът задържа печалбите си, страхът от разрастването на коронавирусните инфекции притискат пазарите

Британският паунд се повиши минимално с 0.08% до 1.2551 щатски долара и с 0.04% до 89.90 пенса за едно евро

Икономика / България
3E news
423
article picture alt description

Доларът задържа печалбите си в сряда, тъй като увеличеният брой на заразени с коронавируса в Съединените щати и връщането на блокирането в някои щати повиши търсенето на американската валута като сигурно убежище.

Желанието за риск също беше попарено, след като служители на Федералния резерв на САЩ (Фед) изразиха загриженост, че нарастващите случаи на коронавируса могат да навредят на икономическия растеж точно, когато сроковете на някои стимулиращи мерки започват да изтичат, без да са дали достатъчно добър ефект.

Китайският юан спадна леко спрямо долара, като спря двудневното си рали, след като китайската централна банка определи по-нисък от очаквания среден дневен курс за валутите.

Други азиатски валути също се понижиха, тъй като възраждането на случаите с коронавирус заплашва да бъдат върнати социалните и икономическите ограничения, а притесненията на инвеститорите се увеличават от нарастващите икономически разходи заради пандемията.

„Настроението на пазара се променя с всеки ден, но доларът изглежда е подкрепен за ега, тъй като инвеститорите стават по-предпазливи заради вируса“, ​​каза пред „Ройтерс“ Юкио Ишизуки, валутен анализатор в Daiwa Securities в Токио и допълни: „Коментарите на Фед относно икономиката звучат мрачно. Има причина да се притесняваме, защото е трудно да се прогнозира кога вирусът ще бъде поставен под контрол."

Доларът поскъпна слабо с 0.02% до 107.540 йени в сряда*, след като спечели 0.3% във вторник.

Спрямо еврото щатският долар се котира с ръст от 0.05% до 1.1276 долара за едно евро, след като също спечели 0.3% в предишната сесия.

Швейцарският франк загуби 0.02% спрямо зелените пари до 0.9421 франка за е един долар.

Британският паунд се повиши с 0.08% до 1.2551 щатски долара и нарасна с 0.04% до 89.90 пенса за едно евро.

Паундът се доближи до 3-седмичен връх, тъй като търговците очакват изявление на британския финансов министър Риши Сунак по-късно в сряда какви мерки ще предприеме правителството,  за да предотврати вълна от съкращения на работни места, за да не навреди това на вече отслабената икономика.

Цените на акциите се понижават, а доходността на държавните облигации се оказа по-ниска, тъй като броят на потвърдените случаи на заразени с коронавирус в Съединените американски щати във вторник превиши 3 милиона души, което повиши опасенията, че болниците ще бъдат пренаселени. Последните данни на университета „Джон Хопкинс“, обобщени от „Ройтерс“ към 7 часа сутринта по Гринуич в сряда, показват, че в света вече за заразени 11 852 510 души, от които загиналите са 542 706, а излекуваните са 6 200 857. В САЩ, където са най-много заразените, вече са 3 010 512, от които почиталите са 131 317 (също най-много в света), а излекуваните са 928 523 души.

В допълнение към предпазливия тон трима служители на Фед изразиха загриженост, че нарастването на инфекциите заплашва да намали потребителските разходи и работните места, точно както сроковете на някои програми за стимулиране изтичат сроковете на някои стимулиращи мерки започват да изтичат, без да са дали достатъчно добър ефект.

Един от членовете на борда на Фед обеща повече подкрепа от централната банка на САЩ за икономиката без да уточнява по какъв начин ще стане това.

Континенталният юан отслабна леко 7.0200 юана за един щатски долар, отдръпвайки се от почти 4-месечния си връх, достигнат във вторник на фона на появилите се спекулации, че Народната банка на Китай с промяната на средния дневен валутен курс се опитва да регулира печалбите.

Индустриалното производство на Китай се възстанови по-бързо от повечето други страни, но по-нататъшното нарастване ще бъде трудно на фона на спадналото търсене и понижения износ.

Австралийският долар се държи стабилно на ниво от 0.6939 щатски долара, след спад с 0.4% във вторник. Австралиецът понесе удар, след като мерките за блокиране заради коронавируса бяха възстановени във втория по големина град в Австралия Мелбърн във вторник.

Новозеландският долар също се държи стабилно на ниво от 0.6545 щатски долара, което представлява минимален спад от 0.04% спрямо котировките във вторник, след загуба с 0.5% на сто в предишната сесия.

*Котировките са актуални към 10 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща