Доклад: Действащите ядрени блокове в света намаляха до 30-годишно дъно

Енергетика / Свят
3E news
1688
article picture alt description

Броят на ядрените блокове, работещи в световен мащаб, достигна 30 годишно дъно, докато новите централи се борят за инвестиции. Това е записано в доклад за състоянието на световната ядрена индустрия (WNISR). Привържениците на ядрената енергия казват, че като нисковъглероден източник на енергия може да бъде от жизненоважно значение за подпомагането на страните да постигнат климатични цели, но няколко централи по света са към края на продължителността на живота си. В същото време много нови ядрени проекти са изправени пред закъснения в изпълнението им.  Според данните 408 ядрени реактора в света са били в експлоатация в 31 страни към юли 2020 г., което е понижение с 9 блока от средата на 2019 г. и с 30 по-малко от пика на работата на централите през 2002 г., когато 438 блока са произвеждали електроенергия.

Бавният темп на нови проекти, които се появяват, също увеличи общата възраст на глобалния флот от атомни блокове до около 31 години. От 52-те нови централи, които се строят в световен мащаб, поне 33 изостават от графика, докато нито един нов проект не е стартирал през първата половина на 2020 г., се казва още в доклада.

Новите проекти се бореха да осигурят финансиране на фона на конкуренция от възобновяеми енергийни източници  и са обявени инвестиционни решения за изграждането на нови ядрени централи за около 31 милиарда долара през 2019 г. - около една десета от вложенията във вятърна и слънчева енергия, е записано в документа, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Тази година операторите на атомни централи също получиха тежък удар от пандемията на коронавируса, като блокираха домакинствата и бизнеса, след като се намали търсенето на електроенергия и се понижиха цените на електроенергията в много страни.

Потреблението на електроенергия в някои региони е малко вероятно да достигне нива преди пандемия в продължение на много месеци, ако не и години, се казва в доклада, което ще се отрази на финансите на операторите на блокове.

Ниските цени на електроенергията също вероятно ще намалят наложителността да се инвестира в нови централи, „следователно степента, до която се изграждат нови електроцентрали, може да зависи много от правителствените пакети за стимули“, се казва оше в доклада.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща