До месец започва пренасочване на вода от Владайския канал към язовир Студена

С финансиране от Оперативна програма „Околна среда“ ще бъдат рехабилитарани ВиК мрежите на Перник и Радомир, съобщи зам.министърът на регионалното развитие Николай Нанков

Климат / България
3E news
1362
article picture alt description

До месец ще започне пренасочване на вода от Владайския канал в язовир "Студена". Това заяви пред БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров. Краткосрочната мярка е най-бързият временен вариант за справяне с водната криза в общината. Режимът в града и околните села продължава, а вчера управителят на ВиК Перник - инж. Иван Витанов беше освободен от поста си.

Четвърти ден продължава режимът в Перник. Вода обаче почти не е спестена, а дългосрочни решения на проблема с пресъхващия язовир "Студена" все още няма.

Ефектът от водния режим засега не е такъв, какъвто всички ние желаем и такъв, какъвто трябва да е по изискванията на МОСВ - да се ограничим в рамките на разход на питейна вода от язовир "Студена" в 1 млн. кубика месечно. Засега не сме в тези параметри. Загубата на вода, заради аварии е близо 70%. Затова екипи от Благоевград и Кюстендил ще помагат за поправка на водопреносната мрежа. А до месец вода ще се набавя и от Владайския канал, коментира кметът на Перник Станислав Владимиров.Той допълни, че оттокът на Владайския канал е 15 литра в секунда и изрази надежда да се повиши от започналите дъждове и по най-бързия начин да се включи към пречиствателната станция на язовир "Студена".

В рамките на настоящия програмен период по Оперативна програма „Околна среда“ ще бъдат рехабилитарани ВиК мрежите на Перник и Радомир. Има изготвен проект и е сключен договор за финансиране с Управляващия орган на ОПОС. Инвестицията е над 100 млн.лв., като бенефициент по проекта е ВиК – Перник.

Това обясни в парламента днес заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. И добави, че в предишния програмен период по Оперативна програма „Околна среда“ 2007 – 2013 община Перник е пропуснала възможността да кандидатства за европейско финансиране за рехабилитация на ВиК мрежата си, съобщиха от МРРБ.

Според ВиК инженери при сегашният график на водния режим, при който се спира водата два пъти в денонощието, ще се влоши технико – експлоатационното състояние на мрежата и ще зачестят авариите.

В парламента заместник – регионалният министър още веднъж очерта основните проблеми, довели до кризисната ситуация с водоснабдяването в Перник, а именно – засушаването през годината, в резултат на което е намаляло нивото на водата в яз. „Студена“ 4 пъти спрямо същия период на миналата година и 3 пъти спрямо 2016 г. Другият проблем е старата и амортизирана ВиК мрежа в общината, заради която загубата на вода в града достига 76%, а в някои селища и до 90 на сто.

В момента се работи по четири варианта за изход от ситуацията в Перник.

Единият е яз. „Студена“ да бъде свързан с язовир „Долна Диканя“. Следващата седмица ще бъдат готови вторите проби на водата от там. За да се реализира тази идея ще са необходими 12 млн.лв. за водопровод и помпена станция.

Обследвани са и местните водоизточници, които досега са били замразени, но дебитът в тях е много нисък, което също не е алтернатива за водоснабдяването на общината.

Разглежда се и възможността „Владайският канал“ да се свърже до месец и половина с язовир „Студена“. Дебитът му е 15 литра в секунда, но при пълноводие се увеличава в пъти.

Към момента 17 области в страната са с нарушено водоснабдяване, в т.ч. 40 общини, 12 града, сред които Ловеч, Тетевен, Плевен, Добрич, Котел, Омуртаг и други. Засегнати са общо 315 хил души.

Вследствие на климатичните промени и динамичните хидроложки процеси, страната ни ще бъде изправена пред все повече предизвикателства, свързани с водоснабдяването, каза Нанков и подчерта, че за целта, за първи път от 30 години насам, се изграждат нови язовири. Преди месец беше въведен в експлоатация язовир „Пловдивци“ до Рудозем, изгражда се и язовир „Луда Яна“ до Панагюрище. На дневен ред стои изграждането на яз. „Кюстендил“, както и на яз. „Черни Осъм“, захранващ Ловеч и Плевен.

Според Николай Нанков заради климатичните промени, които водят до интензивни валежи, последвани от трайни засушавания, много местни водоизточници пресъхват и се налага да се търсят алтернативни. „За справяне със ситуацията в страната са необходими комплексни мерки“, подчерта още заместник – регионалният министър, сред които в максимална степен усвояване на европейските фондове, рехабилитация на ВиК мрежата в страната и търсене на нови водоизточници.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща