Деница Сачева е новият социален министър

Икономика / България
3E news
537
article picture alt description

Народното събрание гласува оставката на Бисер Петков като министър на труда и социалната политика и избра на негово място Деница Сачева. След гласуването в отрицателен вот от левицата заявиха, че в днешния Международния ден на хората с увреждания не се е разбрало защо Бисер Петков е елиминиран като социален министър. Реформата в социалната политика се бави вече 10 години и аз лично се надявам, че мандатът на новия министър ще бъде много кратък, заяви от трибуната Таско Ерменков от БСП.

Много добре съзнавам мащаба, отговорността и трудностите, свързани със социалната политика. Това е комплексна политика, заяви преди гласуването Сачева и обеща, че като министър ще гарантира диалогичност, баланс и добронамереност в МТСП. След като бе избрана на поста социален министър положи клетва пред депутатите.

В кулоарите на НС Сачева обеща разговори с гражданските организации, имащи отношение към политиките, свързани с децата. Това била една от задачите й и сред основните причини да поеме новия пост. Тя гарантира, че ще продължи диалога с организациите, заинтересовани от закона за социалните услуги. Важно, според нея, е да има кадрова обезпеченост на системата, което респондира и с възнагражденията на служителите, предаде БТА.

Политиките, които ще изпълнява, се определят от управленските приоритети на това коалиционно правителство и са разписани в програмата за управление, стана ясно от изказването й в пленарната зала.

Като цяло новият министър смята да запази екипа на предшественика си, но ще направи преглед на хората.

По дискусията за болничните листове, смята, че трябва да има балансирано решение между работодатели, синдикати и държава, но при всички положения ще защитава да няма орязване правата на работниците.

Деница Сачева обяви, че съзнава мащаба, отговорността и трудностите, свързани със социалната политика, но има познания в областта на финансите, здравеопазването. А в образованието - и личен опит. МТСП се занимава и с пазара на труда, и с индустриалните отношения, затова трябва да бъде търсена връзката между него и МОН, подчерта Деница тя.

На обвинения на опозицията за опит да въведе анкета за "джендър идеологията" в училищата, обясни, че това е станало пет години преди да бъде зам.-министър на образованието, по времето, когато е министър от БСП /Анелия Клисарова/, а правителството на ГЕРБ е отменило анкетата. Тази идеология не е въвеждана и не е подкрепяна, твърдо вярвам, че полът се определя биологично, декларира Сачева.

За Истанбулската конвенция припомни, че има решение на КС. Важно е, че съм срещу насилието и за традиционното семейство между мъж и жена, обяви вижданията си тя.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща